FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska domaćin Europskoga kristalografskog kongresa

Autor: iluc
ZAGREB, 20. kolovoza 2015. (Hina) - Europski kristalografski kongres, najveći znanstveni skup prirodoslovaca ikad održan u Hrvatskoj, okupit će od 23. do 28. kolovoza u Rovinju 1050 znanstvenika iz 45 zemalja sa svih šest kontinenata, priopćeno je iz Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu.

Na kongresu će nastupiti neka od najvećih svjetskih imena suvremene kristalografije poput plenarnih predavača Andrea Ferrarija sa Sveučilišta u Cambridgeu i Henrya Chapmana sa Sveučilištu u Hamburgu, će istaknuti kristalografi zagrebački đaci Nenad Ban s ETH-a u Zuerichu i Tomislav Friščić sa Sveučilišta McGill u Montrealu, priopćio je u četvrta Institut Ruđera Boškovića u Zagrebu.

Bit će predstavljeno 118 pozvanih predavanja, 150 usmenih izlaganja i više od 600 postera, a uz kongres održat će se i deset pratećih skupova, radionica i seminara.

Potporu održavanju kongresa dalo je čak 35 komercijalnih tvrtki, među kojima su svi najvažniji svjetski proizvođači znanstvene opreme za kristalografiju i srodne discipline, te 16 međunarodnih i nacionalnih organizacija i institucija. Tako su, među ostalim hrvatske podupiratelje - Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti (HAZU) i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), kongres poduprli i International Union of Crystallography, Cambridge Crystallographic Data Centre, Protein Dana Bank i International Center for Diffraction Dana.

Za Hrvatsku udruga kristalografa, razlog za poseban ponos je što su uspjeli osigurati financijsku potporu za sudjelovanje čak 75 mladih visoko motiviranih znanstvenika.

Kristalografija je interdisciplinarna znanost koja povezuje fiziku, kemiju i biologiju. Omogućuje neposredni uvid u trodimenzijsku unutarnju strukturu tvari, uključivo biološke makrostrukture poput, proteina ili virusa, pa je njezin streloviti razvoj posljednjih desetljeća donio pravu revoluciju u dizajnu novih lijekova i razvoju materijala donedavno nezamislivih svojstava, priopćio je IRB.

(Hina) pp/xiluc yipet

An unhandled error has occurred. Reload 🗙