FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Brodosplitu porinut radni brod izgrađen za Plovput

Autor: pgas
SPLIT, 12. kolovoza 2015. (Hina) - U Brodograđevnoj industriji Split u srijedu je porinut u more radni broda betonara ugovoren za domaćeg naručitelja tvrtku Plovput, vrijedan više od 54 milijuna kuna.

Brod je dužine 48,20 metar, širine 11,30 metara, nosivosti 305 tona. Njegova namjena uz izgradnju novih objekata sigurnosti plovidbe je i održavanje postojećih u području pomorske signalizacije, kao i obavljanje najsloženijih hidrograđevinskih poslova na moru te opskrbu svjetionika pitkom vodom.

Ovaj brod ima automatsku betonaru kapaciteta 60 prostornih metara betona te brodsku dizalicu koja će na kraku od četiri metra moći dizati teret od 20 tona, zatim kompresorsku bateriju za potrebe ronioca te dobro opremplejnu brodsku radionicu.

Posebnost brod je što ima vlastitu pramčanu rampu, putem koje neovisno o ukrcaju vode i građevinskog materijala, ulazi i jedan građevinski stroj (kamion, bager ili autodizalica). Tankovi za prijevoz vode su kapaciteta 200 prostornih metara.

Na porinuću su bili i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

Riječ "o prvoj velikoj investiciji iz vlastitih sredstava državne tvrtke Plovput, koja bi, što se nas tiče, uvijek trebala ostati državna, jer sigurnost prometa, nevezano je li to u pomorskom, zračnom ili kopnenom dijelu, zapravo nema alternative", rekao je Hajdaš Dončić.

Iz Plovputa, splitske tvrtke za održavanje pomorskih plovnih putova i radijske službe, napominju kako ukupna vrijednost ove investicije iznosi 54,3 milijuna kuna, a brod grade vlastitim sredstvima i kreditom kod komercijalne banke. Riječ je o prvoj takvoj investiciji nakon više od 25 godina.

Predviđeni rok za primopredaju broda je početak prosinca pa se očekuje da će brod zaploviti krajem ove godine.

(Hina) xpgas yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙