FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U varaždinskoj bolnici najsuvremeniji digitalni mamograf

Autor: Siniša Kalajdžija
VARAŽDIN, 14. srpnja 2015. (Hina) - Ministar zdravlja Siniša Varga u utorak je u varaždinskoj Općoj bolnici u rad pustio najsuvremeniji digitalni mamograf, vrijedan 1,9 milijuna kuna te pozvao žene da se odazovu na mamografske preglede.

Uz mamograf je nabavljena oprema poput dodatne dijagnostičke radne stanice, monitora te printera visoke rezolucije za kvalitetan ispis slike koja će zdravstvenim djelatnicima na Odjelu za radiologiju omogućiti jednostavniji rad.

Varaždinska županija i Opća bolnica varaždin izrazile su potrebu za nabavu digitalnog mamografa kroz decentraliziranih sredstava i to je Ministarstvo odobrilo. Ovaj digitalni mamograf bitan je za nacionalne i preventivne programe za rano otkrivanje raka dojke. Dvije i pol tisuće žena u Hrvatskoj godišnje oboli od raka dojke, a na žalost, 900 žena umre, rekao je Varga.

To je prevelika brojka, a nastaje jer se bolest prekasno otkrije, dodao je te apelirao na žene da se svakako odazovu kada dobiju poziv za snimanje mamografom.

"Otprilike dvije trećine žena se odazove. Ako se odazove i ova jedna trećina vjerujem da skoro niti jedna žene neće morati umrijeti od raka dojke", ustvrdio je ministar zdravlja.

Naglasio je i da se pokušava educirati žene za samopregled i za odlazak svom liječniku i ginekologu.

"Ako žena opipa bilo kakvu izbočinu ili primijeti iscjedak iz bradavice odmah se treba javiti liječniku i obaviti mamograf koji je besplatna pretraga", zaključio je ministar.

U Varaždinskoj županiji u tijeku je četvrti ciklus pozivanja žena na mamografske preventivne preglede koji je obuhvaća žene rođene 1965. i 1964. godine. Kroz dosadašnja tri ciklusa provedbe Nacionalnog preventivnog programa obavljeno je preko 38 tisuća mamografskih pregleda pri čemu je otkriveno 146 karcinoma dojke.

"Mamograf je vrlo važan jer će omogućiti brže i preciznije mamografske preglede. U Varaždinskoj županiji odaziv je u 3. ciklusu bio 66 posto što je u vrhu države, ali htjeli bismo da se sve žene jave", rekao je sanacijski upravitelj Opće bolnice Varaždin Mladen Smoljanec.

U posljednje tri godine varaždinska je bolnica, kojoj je spojena s bolnicama u Novom Marofu i Klenovniku, u obnovu uložila oko 43 milijuna kuna decentraliziranih sredstava.

Samo lani je za centralnu službu u Varaždinu nabavljen vrijedan stup za endoskopske operacije, obnovljeni su internističko-pedijatrijski paviljon, ljekarna i laboratorij, a značajna su ulaganja bila i u Službi Novi Marof gdje je u tijeku izgradnja spojnog objekta između dva odjela te je obnovljen interni odjel, nabavljena medicinska oprema i namještaj za Odjel produženog liječenja.

U bolnicu Klenovnik, osim građevinskih radova, uložena su dva milijuna kuna za nabavku medicinske opreme, od čega valja istaknuti sustav za funkcionalnu plućnu dijagnostiku – spirometrija, pletizmografija i difuzija.

(Hina) xskal ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙