FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Varga hvali karlovačku Opću bolnicu

Autor: Vesna Horvat
KARLOVAC, 9. srpnja 2015. (Hina) - Ministar zdravlja Siniša Varga čestitao je četvrtak u Karlovcu vodstvu Opće bolnice na pozitivnom poslovanju jer su u posljednjih šest mjeseci prihodi kontinuirano veći od rashoda unatoč povećanom broju pacijenata opsegu usluga.

"Karlovačka je bolnica jedan od pozitivnih i svijetlih primjera izlaska iz državne riznice i novog modela ugovaranja s HZZO-om jer je bolnica na čelu sa sanacijskim upraviteljem Suadom Crnicom dokazala da se može povećati broj zdravstvenih zahvata, smanjiti liste čekanja, a istovremeno smanjiti i operativne troškove", rekao je ministar Varga. On je danas posjetio karlovačku bolnicu koja je nabavila nove uređaje i opremu, u što je ove godine uloženo oko pet milijuna kuna decentraliziranih financijskih sredstava, od čega 1,3 milijuna u novu tehnološku opremu. Zbog nedostatka te opreme, pacijenti su dosad na neke preglede morali putovati uglavnom u Zagreb, a sada će moći na pregled i u karlovačku Opću bolnicu.

Kako je rekao Varga, u Ministarstvu zdravlja danas je održan sastanak svih sanacijskih upravitelja na kojem su raspravljali o novom modelu ugovaranja između bolnica i HZZO-a te se vidjelo, kako je dodao, koje su bolničke uprave dobro shvatile novi model.

Dobar primjer je karlovačka bolnica jer se vidi da rad i ulaganje u nova sredstva daju veće prihode i da se jedino tako može pozitivno poslovati, rekao je Varga, dodajući da će se bolnice koje su prekasno krenule i koje nisu na vrijeme shvatile kako funkcionira novi model ugovaranja morati dodatno potruditi da nadoknade ono što su propustile u prvom kvartalu 2015. i čiji su ravnatelji, kako je rekao, "ostali pasivni, onakvi kakvi su bili desetljećima i samo primali novac od HZZO-a i raspoređivali ga po bolničkim odjelima".

Nasuprot njima, istaknuo je, većina bolnica sada ima iznimno pozitivan trend povećanja broja izvršenih usluga, skraćivanja lista čekanja kroz 'program plus' i 'program 72 sata'.

Na pitanje je li točno da u Karlovačkoj županiji iz mreže javnog zdravstva ispadaju dvije karlovačke ambulante obiteljske medicine te po jedna u Bosiljevu, Netretiću i Ozlju, Varga je odgovorio da je to podmetanje Ministarstvu zdravlja u predizbornoj godini.

"Nitko nije dao takav prijedlog. Županiji su dane vrlo jasne i decidirane upute, a od svake se županije tražilo da kaže koje su specifičnosti u jedinicama lokalne samouprave. Sve su županije poslale svoje prijedloge, stručne ih službe analiziraju, a ja sumnjam da će doći do većeg odstupanja od današnjeg stanja mreže. Prijedlog nove mreže bit će objavljen u sljedećih nekoliko tjedana", zaključio je Varga.

Na pitanje nisu li karlovački pacijenti ugroženi zbog čestog kvara CT uređaja, Suad Crnica je odgovorio da nitko zbog kvara CT-a ni u jednom trenutku nije bio medicinski ugrožen jer se za hitne slučajeve koriste uslugama karlovačke privatne poliklinike koja ima magnet, a za sve kontrole uslugama ogulinske bolnice i referalne ustanove KBC-a Sestara milosrdnica u Zagrebu.

S Ministarstvom zdravlja dogovorena je nabava novog uređaja te bi taj problem do kraja godine trebao biti riješen.

(Hina) xvhor yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙