FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Regatom "Korana 2015" protiv gradnje mini elektrana

Autor: vhor
KARLOVAC, 5. srpnja 2015. (Hina) - Regatom "Korana 2015", od mjesta Lučice do Barilovića, u organizaciji karlovačke ekološke udruge Eko-Pan, u nedjelju je počela kampanja protiv planiranja gradnje niza mini hidroelektrana na rijeci Korani.

U ime Eko-Pana, ali i mnoštva drugih ekoloških i sportskih udruga vezanih uz rijeke, Denis Frančišković rekao je da zajednički žele poručiti kako nije dobro da se Korana koristi za energetske potrebe.

"Količina dobivene električne energije objektivno je mala, a velika je šteta za biološku raznolikost i turistički potencijal", rekao je Frančišković.

Postojećim prostornim planovima predviđena je gradnja sedam mini hidroelektrana, a postoji i plan za ukupno trinaest u nizu, što bi nepovratno devastiralo Koranu, dodao je.

Eko Pan je regatu na Korani organizirao u suradnji s World Wildlife Fund -WWF Adria s ciljem očuvanja Korane, ali i drugih karlovačkih rijeka.

Zaštitno lice kampanje, glumica Zrinka Cvitešić rekla je da kao umjetnica ne želi ni pokušati objasniti stručno zašto je štetno graditi hidrocentrale na Korani. "Samo želim da se Korana zaštiti", kazala je te dodala da je za tu rijeku vezana jer je tu odrasla, a takvo djetinjstvo želi i drugoj djeci.

Podsjetila je i da je na rijeci Dobri gradnja HE Lešće uništila krajobraz, a time i raftig na toj rijeci.

(Hina) xvhor ybdj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙