FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: svjetski forenzičari pripremaju znanstveni skup na Braču

Autor: Žaklina Jurić
SPLIT, 20. lipnja 2015. (Hina) - Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar primio je u subotu delegaciju Američke akademije za forenzične znanosti, koja će u ponedjeljak na Braču sudjelovati u svjetskom znanstvenom skupu "9th ISABS Conference in Forencis, Anthropologic and Medical Genetics and Mayo Clinic Lectures in Translation Medicine".

Baldasar je izrazio zadovoljstvo njihovim dolaskom te poručio kako će Split i dalje podržavati suradnju sveučilišta s američkim forenzičarima.

Izaslanstvo je predvodio Dragan Primorac, predsjednik Međunarodnog društva primijenjenih bioloških znanosti (ISABS), koji je izrazio zadovoljstvo što je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nedavno potpisalo ugovor s ISABS-om, koje broji 7.000 članova i u kojem sjede četiri 'nobelovca'. Istaknuo je kako je ideja tog društva objediniti sve snage, sredstva i znanstvenike u borbi protiv međunarodnog terorizma, organiziranog kriminala i bioterorizma.

"Danas smo ovdje zbog velike potpore koju našim kongresima već godinama pruža Grad Split, a u ponedjeljak nas očekuje jedan od najznačajnijih svjetskih događaja u ovoj godini iz područja forenzične, kliničke i antropološke genetike. Na skupu na Braču će sudjelovati predstavnici iz 42 države s 500 znanstvenika. Po prvi put će biti demonstrirano kako na osnovi biološkog traga opisati počinitelja kaznenog djela. Moći će se znati visina, starost, boja kože, pa čak i boja očiju počinitelja. Tako otvaramo rješavanje slučajeva koji su bili zatvoreni prije 15 godina", kazao je Primorac.

Predsjednik Američke akademije za forenzične znanosti Robert Barsleyje rekao da je konferencija na Braču definitivno prilika za sve znanstvenike i stručnjake da prodube svoja znanja o forenzičnoj znanosti i svim mogućim primjenjenim metodama, ali i da nauče nešto novo.

Rektor splitskog Sveučilišta Šimun Anđelinović napomenuo je da već dugo godina traje suradnja tog sveučilišta s Američkom akademijom, čije su iskustvo ugrađivali u svoje standarde, a paralelno s tim održavali svake dvije godine konferencije koje su pomogle otkriti sve promjene i novosti u struci.

"Upravo u toj sprezi znanosti, nastave i struke leži ključ pametnih specijalizacija koje traži Europska unija. Ovo je jedan primjer kako se mogu s prijateljima znanstvenicima napraviti zajednički projekti. Velika je važnost kada znamo da se određena analiza, primjerice u Splitu, radi kao i u Americi, te kada su standardi na istoj razini", kazao je Anđelinović.

Svjetski znanstveni skup forenzičara održat će se u ponedjeljak u Bolu na Braču, a otvorit će ga ministar zdravlja Siniša Varga i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar. Na skupu će, među ostalima, sudjelovati i nekoliko dobitnika Nobelove nagrade među kojima je najpoznatiji Robert Huber. Očekuje se i predavanje na temu kreiranja ljudskih organa u laboratoriju kako bi se liječile do sada neizlječive bolesti. Suorganizator kongresa je čuvena američka Mayo Clinic. Potporu ovoj organizaciji pružila je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

(Hina) xzjur ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙