FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nijedan slučaj MERS-a prvi put u 16 dana u J. Koreji

Autor: AFP/Božica Novosel-Šomođi
SEUL, 20. lipnja 2015. (Hina/AFP) - Južna Koreja objavila je u subotu da nije bilo novog slučaja bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS) čija se epidemija čini svladana, dok Tajland, gdje se pojavio prvi slučaj, intenzivira mjere prevencije.

Seul je objavio u petak 24. smrtni slučaj, dok je 166 osoba zaraženo od početka epidemije, najrasprostranjenije izvan Saudijske Arabije, glavnog žarišta koronavirusa u svijetu.

Šest oboljelih proglašeno je izliječenima i napustili su bolnicu čime broj hospitaliziranih sada iznosi 106, dok je broj osoba smještenih u karantenu pao na oko 5200 u subotu, nasuprot oko 6000 u petak.

Među osobama proglašenima izliječenima nalazi se 37-godišnji liječnik Park Kyu-Tae koji se zarazio virusom u Medicinskom centru Samsung, jednom od epicentara epidemije, 27. svibnja, po dnevniku JoongAng Ilbo.

Dužnosnik ministarstva zdravstva kazao je u petak da se epidemija "počela povlačiti". "No, moramo pričekati da vidimo hoće li se pojaviti novi slučajevi" prije nego se službeno proglasi završetak epizode, dodao je on.

U Tajlandu, gdje se epidemija proširila s prvim potvrđenim slučajem u četvrtak, glavna zračna luka Bangkoka postavila je nove aparate za mjerenje temperature putnika kako bi se izolirali oni koji imaju vrućicu, jedan od simptoma virusa, objavilo je u subotu ministarstvo zdravstva.

Putnicima su dijeljeni dezinfekcijski gel i kirurške maske.

(Hina) xbnš yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙