FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba European Space Expo u središtu Zagreba

Autor: kgab
ZAGREB, 12. lipnja 2015. (Hina) - Interaktivna izložba European Space Expo otvorena je u petak na Trgu bana Jelačića u Zagrebu nakon što je prošloga mjeseca Hrvatska započela pregovore o sporazumu o suradnji s Europskom svemirskom agencijom.

Projekt European Space Expo osmislila je Europska komisija kao jedinstvenu putujuću izložbu čiji je cilj predstavljanje europskog svemirskog programa građanima Europske unije. Tako je izložba već bila u Rimu, Madridu, Londonu, Pragu, Ljubljani, Rigi i Ateni te ju je do sada vidjelo više od 700.000 posjetitelja.

Izložba, koju su zajedno otvorili voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević i gradonačelnik Milan Bandić, na interaktivan i zabavan način predstavlja ključne informacije o europskim svemirskim programima – od satelitske navigacije (Galileo i EGNOS) do promatranja Zemlje (Copernicus).

"Cilj izložbe jest građanima pokazati kakvu korist za svakodnevan život nudi europska svemirska politika, programi i svemirske tehnologije, ali i objasniti njihovu važnost za europsko gospodarsko i otvaranje radnih mjesta, rekao je Baričević. "Ovo je samo još jedan od pozitivnih priloga i znakova što članstvo u EU nudi Hrvatskoj", kazao je.

"Ovom prigodom želim naglasiti kako je sudjelovanje RH u europskim svemirskim aktivnostima jedan od naših prioriteta", izjavio je zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Roko Andričević.

"Smatramo da posebno važnu ulogu u pogledu daljnjeg razvoja istraživačkog i inovacijskog potencijala RH ima suradnja između Hrvatske i Europske svemirske agencije. MZOS je pokrenuo postupak uključivanja Hrvatske u Europsku svemirsku agenciju, a pregovori o sporazumu o svemirskoj suradnji u mirnodopske svrhe otvoreni su prošloga mjeseca", dodao je Andričević.

Gradonačelnik Bandić je izjavio kako "nismo ni svjesni koliko svemirski program već primjenjujemo i što ćemo u budućnosti sve raditi". Izrazio je zadovoljstvo što će ovu izložbu imati priliku posjetiti učenici i studenti.

Za cijelo vrijeme trajanja izložbe organizirana su tematska izlaganja u pristupačnom obliku za sve građane, bez obzira na stupanj njihova znanja o svemiru i svemirskim projektima.

Neki od najzanimljivijih izložaka na izložbi European Space Expo obuhvaćaju OmniGlobe, interaktivnu 3D prezentaciju Zemljine atmosfere, te impresivne modele satelita Galileo i Copernicus. Sve informacije o europskim svemirskim programima predstavljene su na interaktivnim dodirnim zaslonima na hrvatskom jeziku i nekim drugim jezicima Europske unije.

Izložba će za posjetitelje biti otvorena do 21. lipnja, a ulaz je besplatan.

(Hina) xkga ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙