FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren 8. riječki sajam knjiga i festival autora - "Vrisak"

Autor: dsil
RIJEKA, 11. lipnja 2015. (Hina) - Osmi riječki sajam knjiga i festival autora Vrisak otvoren je u četvrtak navečer na botelu Marina u riječkoj luci, a tijekom devet dana trajanja Festivala održat će se 35 događanja na kojima će nastupiti 60-tak pisaca, prevoditelja i kritičara.

Direktor sajma Zoran Simić kazao je da je pri pokretanju ovog festivala želja organizatora bila da se u Rijeci, kao jednom od kulturnih središta u Hrvatskoj, osnaže djelovanja na polju književnosti i izdavaštva. Željeli smo da Rijeka postane stjecište novih ideja i regionalne suradnje, gdje bi se oživljavale neke pokidane veze i uspostavljale nove, rekao je.

Umjetnički direktor festivala i glavni urednik izdavačke kuće VBZ, jednog od organizatora, Drago Glamuzina naveo je da su glavne cjeline programa Vriska pregled polugodišnje hrvatske književne produkcije, prikaz suvremenog riječkog književnog stvaralaštva, regionalni program nazvan Balkan express te novi program nazvan Europom u 30 knjiga.

VBZ će u toj biblioteci u sljedeće tri godine prevesti i objaviti 30 proznih djela isto toliko autora iz 30 europskih zemalja, kazao je Glamuzina.

Nastojali smo odabrati one koji dominiraju u tim zemljama, uložili smo mnogo u projekt te u promociju a Rijeka će biti stožerno mjesto njena predstavljanja jer će se u tri izdanja Vriska predstaviti 15 europskih pisaca, najavio je.

Okupljene su pozdravili i pisci Ante Tomić, Alida Bremer, Emil Andreev i izdavač Zoran Hamović te direktor VBZ-a Mladen Zatezalo.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je ocijenio da je ovogodišnji program festivala najbogatiji i najsadržajniji do sada te je izrazio zadovoljstvo tom činjenicom unatoč, kako je rekao, ne blistavom vremenu za izdavaštvo.

Nakon otvaranja priređena je "Bila noć" na kojoj su pisci Ante Tomić, Ivica Ivanišević, Marina Vujčić i Živko Skračić predstavili ulomke svojih djela, a program otvaranja zaključili su svojim koncertom riječka grupa My Buddy Moose.

Program festivala odvijat će se na osam lokacija u gradu, a središnji sajamski postav je u VBZ-ovoj knjižari Korzo. Uz ovu izdavačku kuću organizator je Udruga kulture Vrisak iz Zagreba.

(Hina) xdsil ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙