FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IRB otvara vrata građanima i poziva ih na susret sa znanošću

Autor: ipet
ZAGREB, 10. lipnja 2015. (Hina) - Institut Ruđera Boškovića (IRB) u subotu, 13. lipnja, otvara vrata građanima i poziva ih da se pridruže 'Ruđerovcima' u uzbudljivoj misiji traganja za jezgrama i cjelodnevnom druženju sa znanošću uz pokuse, predavanja, kvizove, jezgre te nagrade.

Kako bi se pripremili na taj susret IRB građanima savjetuje 'igru' predodžaba, poput najveći znanstveni institut, velikani znanosti Ruđer Bošković i Ivan Supek, prvi ciklotron ili prvo računalo, ali i mnogo drugih zanimljivih povijesnih činjenica, znanstvenih otkrića, zanimljivih istraživanja, jednom riječju, pravoga znanstvenog blaga koje je smješteno na Institutu i koje ih čeka da ga otkriju.

Za zajednički susret znanstvenici su priredili bogat program za koji vjeruju da će, kako se navodi u priopćenju IRB-a, jednako oduševiti one najmlađe i školarce, ali i njihove roditelje, bake i djedove.

U središtu druženja bit će jezgre koju su, objašnjava se, svuda oko nas i za njima ponekad tragaju svi znanstvenici - fizičari, kemičari, biolozi, medicinari, geolozi, informacijsko-komunikacijski stručnjaci ili knjižničari. Ipak, ističe se, nisu sve jezgre iste, a iz toga proizlazi i pitanje znamo li ih razlikovati, odnosno znamo li što su atomske, anoksične ili stanične jezgre. Građanima postavljaju i pitanja poput, zanima li ih koji se plemeniti plin krije u jezgri energetike budućnosti, žele li saznati kako osjećamo molekule mirisa i što čini parfeme tako skupima, ili se pak žele uključiti u potragu za povijesnom jezgrom Instituta ili ih više zanima kakvu jezgru znanja skriva bogata knjižnica Instituta.

Pokusi na livadama, pod šatorima i laboratorijima 'Ruđera'

Ove godine IRB za posjetitelje organizira 18 znanstveno-istraživačkih postaja koje će 'smjestiti' u laboratorije na livadama, pod šatorima ili u tajnovitim zgradama Instituta, gdje će posjetitelji moći sudjelovati u interaktivnim pokusima i predavanjima, tragati za skrivenim jezgrama, a za svoje znanje osvojiti brojne nagrade. Dobro uigrana ekipa mladih znanstvenika pripremila je 'Ruđerov' znanstveni kviz, a i ove godine IRB će ugostiti brojne prijatelje popularizatore znanosti i studentske udruge. Posebno ovogodišnje iznenađenje je potraga za povijesnim blagom 'Ruđera' u sklopu koje će posjetitelji morati izvršiti različite zadatke, riješiti izazovne zagonetke, a svaki novi odgovor koji dobiju bit će im vrijedan trag koji će ih dovesti na početak priče o Institutu. Tijekom potrage posjetitelje će 'voditi' i velikani hrvatske znanosti poput Ruđera Boškovića ili Nikole Tesle, a za one najmlađe pobrinut će se svima poznati profesor Baltazar u posebnom programu. Najmlađim posjetiteljima pripremljeno je i posebno iznenađenje - program "Postani znanstvenik na jedan dan" s posebno opremljenim malim laboratorijima, kutama i epruvetama gdje će moći uživati u kemijskim čarolijama, a najbolji će biti nagrađeni mini-znanstvenim setovima kako bi i kod kuće mogli ponoviti naučene pokuse.

Kako se navodi u priopćenju, subotnje događanje kraća je inačica već dobro poznatih Otvorenih dana IRB-a, koji se od 2004. godine, organiziraju svake druge godine kao trodnevna manifestacija s velikim brojem popularno-znanstvenih predavanja i demonstracijama znanstvenih pokusa i istraživanja u znanstvenim laboratorijima.

Podsjeća se da je do sada u sklopu Otvorenih dana Institut posjetilo više od 20 tisuća posjetitelja - osnovnoškolaca, srednjoškolaca, studenata, njihovih roditelja i ostalih građana koje zanima znanost. Budući da je interes svake godine sve veći, 'Ruđerovci' su, ističe se, odlučili i ove godine opet otvoriti svoja vrata u sklopu jednodnevnog događanja i motivirati sve građane da, bez obzira na obrazovanje, status, godine, spol ili nacionalnost, pristupe znanosti hrabro i s velikom dozom znatiželje i time pridonesu jačanju svijesti o važnosti znanja i znanosti, a IRB im želi pokazati i kako koristi uložena javna sredstva za razvoj društva, visokog obrazovanja i boljih životnih uvjeta.

(Hina) pp/xipet ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙