FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brojnim ptičjim vrstama u Europi prijeti izumiranje

Autor: dvla
ZAGREB, 4. lipnja 2015. (Hina) - Gotovo svakoj osmoj vrsti ptica u Europi prijeti izumiranje zbog degradacija poljoprivrednih područja, gubitka staništa i klimatskih promjena, objavila je organizacija BirdLife International, koja je nakon trogodišnjeg rada sastavila "crveni popis" ugroženih europskih vrsta ptica.

BirdLife International je u studiji koju je objavila Europska komisija procijenio da je ugroženo 13 posto od ukupno 533 ptičje vrste u Europi, a deset ptičjih vrsta je "kritično ugroženo". Među njima je i tankokljuni pozviždač, vrsta ptice iz reda šljukarica koja je prije stotinjak godina bila uobičajena pojava za vrijeme selidbe u Dalmaciji.

Direktor udruge BIOM Krešimir Mikulić, hrvatski partner BirdLifea, kazao je da nam "crveni popis pokazuje da trebamo učinkovito djelovati kako bismo spasili najrjeđe vrste, tako da u Europi branimo njihova posljednja utočišta i poduzmemo mjere poput suzbijanja invazivnih vrsta i izolacije opasnih strujnih vodova".

"Nažalost, takve aktivnosti rijetke su u Hrvatskoj, a i mi smo dio europske slagalice. Pred nama su još veći izazovi, od ekološke degradacije poljoprivrednih površina do klimatskih promjena. Ti problemi zahtijevaju puno obuhvatnije i temeljitije mjere", rekao je Mikulić.

Studijom BirdLifea je utvrđeno da je, osim deset kritično ugroženih vrsta, 18 vrsta ugroženo, a 39 vrsta osjetljivo. Za ukupno 29 vrsta podignut je status ugroženosti u odnosu na crveni popis iz 2004. godine - na prethodnom popisu imale su status "najmanje zabrinjavajuće" vrste, a sad su "gotovo ugrožene" ili "ugrožene".

Među njima se nalaze i u Hrvatskoj dobro poznate vrste kao što su grlica, vodomar, oštrigar, livadna trepteljka i glavata patka. Za neke vrste koje su prije deset godina bile ugrožene, status i dalje nije poboljšan, a među njima su crkavica, vivak i orao klokotaš.

Ukupno 20 vrsta za koje se prije smatralo da su regionalno ugrožene sad su svrstane među najmanje zabrinjavajuće u Europi. Među njima su neke dobro poznate vrste kao što su kudravi nesit, patka njorka, ćukavica, crna lunja i velika droplja.

Glavni voditelj zaštite prirode u BirdLife-u za Europu i središnju Aziju Ivan Ramirez kazao je da je novi popis "poziv na djelovanje za očuvanje prirode". "Ohrabrujuće je vidjeti da se oporavlja toliko vrsta koje smo se trudili zaštititi, ali šokantno je vidjeti na popisu ugroženih mnogo vrsta koje su nekad bile toliko česte da su sačinjavale dio krajolika. Žalosno je i zamisliti svijet bez grlica i vivaka uz koje smo odrastali", rekao je Ramirez.

Autori izvješća naglasili su da je zaštita ptica važna za ljude jer "one imaju veliku gospodarsku i emocionalnu vrijednost".

"Prvo ptice, onda ljudi. Ako ne obratimo pažnju, i mi ćemo se naći na crvenom popisu", ocijenili su autori.

Najveći broj ugroženih vrsta živi u Rusiji i Turskoj, a ugrožene su i ptičje vrste na Kavkazu, u Španjolskoj, Portugalu i Francuskoj, navodi se u studiji.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙