FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Makarskoj počinje drugi DokuMA Film Festival

Autor: agrb
ZAGREB/MAKARSKA, 3. lipnja 2015. (Hina) - Filmom "Otac i sin" Pawela Lozinskog u srijedu u Makarskoj počinje međunarodni festival dokumentarnog filma DokuMA Film Festivala, čija međunarodna konkurencija "Mali Garmaz" donosi sedam kratkometražnih dokumentaraca.

Drugo izdanje tog makarskog festivala prikazat će 28 filmova, od čega 22 festivalske i hrvatske premijere, a osim natjecateljskog programa i reviju "Dugi hit film", retrospektivu Zemlje partnera - Poljske, program za mlade "MAteeneja" te reviju "Regionalni studentski film".

Za nagradu "Mali Garmaz" natječu se filmovi iz sedam zemalja, koje će ocjenjivati žiri - redatelj i producent Nenad Puhovski (Factum, ZagrebDox), producent Goran Trpčevski (FDU Skopje) i redatelj Andrej Korovljev.

To su "Ritam spavača" Anastasie Kirilova, vizualno impresivna priča o životu na transsibirskoj željeznici, "Njemački ovčar" Nilsa Bergendala, filozofski introspektivni animirani dokumentarac o čovjeku koji traži način da oprosti strahote Holokausta, "Nevidljive" Zofie Pregowske, portret slijepe pjesnikinje u njenom stanu u Varšavi, "Minerita" Txeme Munoza, dokumentarni 'western' o tri žene koje rade u bolivijskom rudniku, "Moj najdraži j#beni mobitel" Eef Hilgers o intenzivnoj vezi tinejdžerice i njezinog mobitela, "Igraj!" Andreja Kolencika o dječaku koji vrijeme provodi između gledanja crtanih filmova i druženja s odraslima te "Predikat i mak" Jeanne Paturle i Cecile Rousset, animirani dokumentarac o pet mladih učitelja na svom prvom danu u učionici.

Za program retrospektive radove je odabrao Poljski filmski institut. Prikazat će se dva filma nominirana za Oskara u kategoriji kratkog dokumentarnog filma, "Joanna" Anete Kopacz i "Naša kletva" Tomasza Sliwinskog, "Portret (bez) mene" Mateja Bobrika, "Šetnja ispod vode" Elize Kubarska, "Kad sam ptica" Monike Pawluczuk), "Dnevnik s putovanja" Piotra Stasika).

Film "Otac i sin", koji otvara festival, prati ugledne poljske redatelje, oca i sina koji su, snimajući se na putu za Pariz, napravili dva zasebna filma, a u Makarskoj će se prikazati verzija mlađeg Lozinskog.

"Dugi hit film" donosi dugometražne dokumentarce, među ostalim, filmove "Posjet" o izvanzemaljcima koji ima elemente komedije, ali i propituje ksenofobiju, "Rich Hill", prošlogodišnji dokumentarni pobjednik Sundancea, "Iskreni lažov", prikaz poznatog mađioničara, eskapista i skeptika Jamesa Randija te "Dron", priču o novoj vrsti ratovanja.

Filmovi iz programa Regionalni studentski film besplatno će se prikazivati u Kinu Gaudeamus, a MAteeneja donosi izbor filmova namijenjenih mladima iz ostalih programa.

Festival traje do 7. lipnja uz bogati popratni program - koncerti grupa Pips, Chips & Videoclips te Kawasaki 3p i drugih, izložba fotografija poljskog veleposlanika Macieja Szymanskog, CrossBorder program regionalne suradnje, filmska radionica i MasterClass predavanja Aleša Suka s praške FAMU i prof Dragutina Ćirkovića s beogradske FDU.

(Hina) xagrb ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙