FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Manjinski izbori: DIP objavio informaciju o rezultatima

Autor: mudi
ZAGREB, 2. lipnja 2015. (Hina) - Državno izborno povjerenstvo (DIP) u utorak je na svojim web stranicama objavilo informaciju o rezultatima manjinskih izbora održanih u nedjelju, 31. svibnja.

Birači, pripadnici nacionalnih manjina u svim su županijama te u gotovo 200 gradova i općina, birali članove 288 manjinskih vijeća i 173 manjinska predstavnika.

U Gradu Zagrebu svoja vijeća izabralo je devet nacionalnih manjina (albanska, bošnjačka, crnogorska, češka, mađarska, makedonska, romska, slovenska i srpska), a predstavnike njih deset (austrijska, bugarska, njemačka, poljska, rusinska, ruska, slovačka, talijanske, ukrajinska i židovska).

Predstavnika je mogla birati i turska nacionalna manjina, no kako nije bilo kandidatura, izbori za tu manjinu nisu održani.

Zanimanje za izbore bilo je vrlo različito, što potvrđuju i podaci o odazivu, odnosno postotci birača koji su glasovali za vijeća. Kod srpske nacionalne manjine taj je postotak najniži - 2,51, a kod romske najviši - 31,8 posto.

Najviše zanimanja za izbor svog predstavnika pokazali su pripadnici ruske i njemačke manjine, njih 43, odnosno 42 posto, a najmanje Slovaci 4,1 posto.

Prevedeno u apsolutne brojke, to znači da je za 25 članova vijeća srpske manjine u Zagrebu glasovao 591 birač (od 23.551), a za vijeće romske njih 625 (od 1.966).

Predstavnik ruske manjine izabran je glasovima 127 birača, njemačke sa stotinu, a predstavnik slovačke nacionalne manjine glasovima sedam birača.

Ipak, još manje birača, svega četvero, glasovalo je za predstavnika austrijske manjine, no kako je u biračkom popisu bilo 29 birača, postotak je veći – 13,8.

Izabrani predstavnici i članovi manjinskih vijeća u Zagrebu uglavnom su nepoznati široj javnosti, izuzetak su članovi vijeća srpske manjine. U to su vijeće, naime, izabrani saborski zastupnik Milorad Pupovac, bivši savjetnik bivšeg predsjednika Republike Dejan Jović, bivši novinar Aleksandar Milošević.

Manjinska vijeća birana su u gradovima i općinama gdje pripadnici neke manjine imaju najmanje 1,5 posto u ukupnom stanovništvu, odnosno tamo gdje ta manjina broji više od 200 pripadnika. Na razini županije ta je granica 500 pripadnika.

Županijska manjinska vijeća, te ona u Zagrebu imaju 25 članova, gradska 15, općinska deset.

U jedinicama gdje nema dovoljno pripadnika neke manjine da bi se formirala manjinska vijeća, ali ih ima najmanje sto, biraju se predstavnici manjina.

(Hina) xum ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙