FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U nedjelju nacionalne manjine biraju svoja vijeća i predstavnike

Autor: mudi
ZAGREB, 30. svibnja 2015. (Hina) - Birači, pripadnici 19 nacionalnih manjina, u nedjelju diljem Hrvatske biraju članove 288 manjinskih vijeća i 173 manjinska predstavnika, a kandidata je gotovo šest i pol tisuća.

Manjinski izbori održavaju se u svim županjama te u gotovo 200 gradova i općina. Za izbore je određeno gotovo 800 biračkih mjesta, najviše (125) u Osječko-baranjskoj, a najmanje (pet) u Varaždinskoj županiji.

U popisima za izbor članova manjinskih vijeća je oko 280 tisuća birača, a za izbor predstavnika je gotovo 25 tisuća birača.

Pravo biranja na manjinskim izborima imaju građani, pripadnici nacionalnih manjina za čija su vijeća i predstavnike izbori raspisani. Birači moraju imati prebivalište u općini, gradu i županiji u kojoj se izbori provode.

Vlada je rapisala izbore za 314 vijeća i 235 predstavnika, no u nedjelju se neće svi birati jer ovlašteni predlagatelji, dakle manjinske udruge i birači nisu za sve predložili kandidate.

Tako su, primjerice, izostale kandidature za vijeća slovenske nacionalne manjine Zagrebačke i Međimurske županije, vijeća srpske manjine u Novskoj, Crikvenici, Gospiću, Đakovu, Našicama.., vijeće bošnjačke manjine u Slavonskom Brodu, vijeća albanske manjine u Karlovcu, Splitu, Dubrovniku itd.

Manjinska vijeća biraju se u gradovima i općinama u kojima pripadnici neke manjine imaju najmanje 1,5 posto u ukupnom stanovništvu, odnosno tamo gdje ta manjina broji više od 200 pripadnika. Na razini županije ta je granica 500 pripadnika.

Županijska manjinska vijeća imaju 25 članova, gradska 15, općinska deset.

U jedinicama gdje nema dovoljno pripadnika neke manjine da bi se formirala manjinska vijeća, ali ih ima najmanje sto, biraju se manjinski predstavnici.

Članovi manjinskih vijeća i predstavnici nacionalnih manjina biraju se neposredno tajnim glasovanjem na četiri godine.

Manjinska vijeća savjetodavna su tijela čiji se smisao ogleda u zauzimanju za poboljšanje statusa nacionalne manjine na području kulture, obrazovanja itd.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u nedjelju će u dva navrata izvjestiti o odazivu birača na manjinske izbore – u podne i u 17 sati. Podatke o odazivu DIP će objaviti na svojim web stranicama.

Informaciju o rezultatima, DIP će objaviti tek kad od nadležnih izbornih povjerenstava dobije podatke, dakle tek u ponedjeljak ili utorak.

(Hina) xum ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙