FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rođendani NP Sjeverni Velebit i Parka prirode Velebit

Autor: mbuj
ZAGREB, 28. svibnja 2015. (Hina) - Najmlađi hrvatski nacionalni park - NP Sjeverni Velebit, te najveće zaštićeno područje u Hrvatskoj - Park prirode Velebit, 28. i 29. svibnja slave rođendane, a tim povodom u četvrtak svi individualni posjetitelji NP Sjeverni Velebit imaju slobodan ulaz u park, a za vikend, 30. i 31. svibnja bit će organizirana besplatna vođenja "Stazom zviri" i Velebitskim botaničkim vrtom.

Park prirode Velebit, na svoj rođendan, 29. svibnja, u Gospiću organizira radionice za djecu, a učenici Osnovne škole Gračac posjetit će Cerovačke špilje i sudjelovati u radionici "Tko su rangeri i što rade".

Podsjetivši na veliku biološku raznolikost ta dva zaštićena područja koja zbog svojih prirodnih ljepota privlače brojne turiste, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izvijestio je o ulaganjima u posjetiteljsku infrastrukturu kojima se omogućava održivi razvoj parka, ali i lokalnoga područja.

U Nacionalnom parku Sjeverni Velebit izgraditi će se novi Centar za posjetitelje Krasno čija vrijednost iznosi 31 milijun kuna. Projekt će s 29,6 milijuna kuna sufinancirati Europski fond za regionalni razvoj u okviru Operativnoga programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013., što iznosi 95 posto njegove vrijednosti, a ostatak sredstava osigurali su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, NP Sjeverni Velebit te Ministarstvo.

Početak radova očekuje se u kolovozu ove godine, a završetak krajem 2016. Cilj je sagraditi prepoznatljiv i moderan centar za posjetitelje koji će omogućiti kvalitetniju prezentaciju prirodnih i kulturnih vrijednosti Sjevernog Velebita i turističkih sadržaja Ličko-senjske županije, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

U NP Sjeverni Velebit u tijeku je i rekonstrukcija Pastirskih stanova na Lubenovcu i Alanu, a cilj joj je očuvati kulturnu baštinu i poboljšati uslugu posjetiteljima koji će moći doživjeti tradicionalan način života pastira na tom području. Projekt je vrijedan više od 6 milijuna kuna, a završetak radova očekuje se početkom 2016.

U Parku prirode Velebit uskoro kreće rekonstrukcija i uređenje dijela Premužićeve staze na potezu od Baških Oštarija do skretanja za Ograđenicu.

Premužićeva staza smatra se pravim remek djelom graditeljstva jer je građena u kamenu suhozidu, te je položena tako da na vrlo jednostavan način vodi u najsurovije i najkrševitije dijelove sjevernog Velebita. Vrijednost projekta je više od 2 milijuna kuna, a dovršetak radova očekuje se u listopadu.

Kako bi se posjetiteljima olakšalo snalaženje na stazi, u izradi je mobilna aplikacija koja će na zanimljiv i interaktivan način posjetitelje upoznati s glavnim vrijednostima tog parka.

Park prirode Velebit najveće je zaštićeno područje u Hrvatskoj. Reljefno i vegetacijski obuhvaća najznačajniju planinu Hrvatske koja je zbog svojih prirodnih vrijednosti i značaja za očuvanje biološke raznolikosti 1978. godine uvrštena u mrežu međunarodnih rezervata biosfere UNESCO-a, a od 1981. godine prostor Velebita proglašen je parkom prirode.

Zbog osobitih reljefnih, vegetacijskih i pejzažnih vrijednosti, pojedini uži dijelovi Velebita posebno su izdvojeni i obuhvaćeni odgovarajućim kategorijama zaštite. U južnom dijelu planinskog niza 1949. osnovan je Nacionalni park Paklenica, a 1999. u sjevernom dijelu planinskog niza osnovan je Nacionalni park Sjeverni Velebit.

Nacionalni park Sjeverni Velebit osmi je i najmlađi nacionalni park u Hrvatskoj. Prostor sjevernog Velebita pravi je mozaik sastavljen od najrazličitijih staništa koja su dom mnogim biljnim i životinjskim vrstama čije se bogatstvo još otkriva. Upravo je raznolikost krških oblika, živoga svijeta i krajobraza bila razlogom proglašenja Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Park obuhvaća i nekoliko otprije zaštićenih područja, strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi, botanički rezervat Visibaba – nalazište endemične biljke hrvatske sibireje, te botanički rezervat Zavižan-Balinovac-Velika kosa unutar kojega se nalazi i poznati Velebitski botanički vrt proglašen spomenikom parkovne arhitekture.

(Hina) xbma ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙