FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatsko-francuski poslovni forum: većina poduzetnika želi širenje na tržište Francuske

Autor: rbel
ZAGREB, 27. svibnja 2015. (Hina) - Većina poduzetnika izdvaja Francusku kao tržište na kojem želi intenzivirati svoje poslovanje, pokazala je anketa provedena među članicama Hrvatske gospodarske komore (HGK), u kojoj je u srijedu, u sklopu Festivala Francuske u Hrvatskoj "Randez-vous", održan Hrvatsko-francuski poslovni forum.

Forum su organizirali Trgovinsko-industrijska komora regije Paris-Ile de France, Francusko-hrvatski poslovni klub, Veleposlanstva Francuske u Hrvatskoj i HGK, a pomoćnica direktora Sektora za međunarodne poslove HGK Mirjana Turudić kazala je kako je Komora krajem prošle godine provela anketu među svojim članicama, koja je pokazala njihov velik interes za tu zemlju.

Čak 51 posto njih izdvojilo je upravo Francusku kao tržište na kojem žele intenzivirati svoje poslovanje, a ta se zemlja našla daleko ispred do sada tradicionalno najprivlačnijih tržišta za hrvatske tvrtke, Srbije i BiH, rekla je Turudić.

Kako bi to bilo lakše ostvarivo, podsjetila je, u ožujku ove godine, prigodom posjeta potpredsjednika Vlade Branka Grčića Parizu, potpisan je Akcijski plan Strateškog partnerstva dviju zemalja, kojim se olakšava suradnja Hrvatske i Francuske na nizu područja, od gospodarstva, preko obrane do znanosti i obrazovanja.

Francuska veleposlanica u Hrvatskoj Michele Boccoz istaknula je da je Francuska, s do sada uloženih 1,37 milijardi eura, sedmi najveći strani ulagač u Hrvatsku. Najveći dio francuskih ulaganja bio je usmjeren u financijski sektor (Societe Generale, BNP Paribas), no ulaganja su bila brojna i u ostalim sektorima, pa tako danas u Hrvatskoj djeluje 79 francuskih tvrtki s oko sedam tisuća zaposlenih.

Uz financijske korporacije u Hrvatskoj su aktivne i primjerice inženjerska grupacija Alstom, potom kompanija Bouygues, koja je sudjelovala u gradnji Istarskog ipsilona, kao i Lactalis, koji je preuzeo Dukat.

Boccoz je posebice izdvojila i trenutno najveće francusko ulaganje u Hrvatsku, izgradnju nove zagrebačke zračne luke, a kazala je kako "i projekti koji se pripremaju obećavaju".

Predstavljajući presjek gospodarske suradnje dviju zemalja, voditeljica Odjela za investicije Sektora za međunarodne odnose HGK Svjetlana Momčilović navela je da na tu zemlju 'otpada' 2,2 posto hrvatskog izvoza i oko 2,3 uvoza, što Francusku svrstava na deseto mjesto najvećih vanjskotrgovinskih partnera Hrvatske.

Uz to, u Hrvatskoj su sve brojniji i francuski turisti, kojih je lani bilo gotovo 445 tisuća, a koji su ostvarili 1,65 milijuna noćenja ili 2,7 posto svih stranih noćenja u 2014. godini.

(Hina) xrub yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙