FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska i Rovinj ovog tjedna domaćini Izvršnom vijeću UNWTO-a i Red Bull Air Raceu

Autor: tmis
ZAGREB, 26. svibnja 2015. (Hina) - U Rovinju se ovog tjedna održavaju dva velika međunarodna turistička događaja koji će zasigurno dodatno skrenuti pažnju svjetske turističke i medijske javnosti na Hrvatsku - jubilarna 100. sjednica Izvršnog vijeća Svjetske turističke organizacije-UNWTO od 27. do 29. svibnja te svjetsko natjecanje najboljih pilota Red Bull Air Race World Championship 30. i 31. svibnja.

Oba događaja podržavaju i (su)organiziraju Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica (HTZ) u suradnji s lokalnim partnerima Rovinja i Istre, hotelskim kućama i turističkim zajednicama, a svi pritom očekuju odličnu posjećenost Rovinja ovog tjedna te brojne druge benefite, posebice promotivno-marketinške, za hrvatski turizam u cjelini.

Lorencin: čast je biti domaćin 100. sjednici Izvršnog vijeća UNWTO-a

Najavljujući 100. sjednicu Izvršnog vijeća UNWTO-a, iz Ministarstva turizma ističu da će se u Rovinju okupiti više od 200 sudionika, odnosno 40-ak delegacija iz cijeloga svijeta, na čelu s glavnim tajnikom UNWTO-a Talebom Rifaijem.

Bit će tu i potpredsjednik Irana, ujedno i predsjednik Iranske organizacije za kulturno naslijeđe, umjetnički obrt i turizam (ICHTO) Masoud Soltanifar, osam ministara turizma (Argentina, Azerbajdžan, Brazil, Jamajka, Južna Afrika, Gambija, Zimbabve), kao i velik broj zamjenika ministara turizma, državnih tajnika te ostalih turističkih čelnika i stručnjaka.

Domaćin događaja je ministar turizma Darko Lorencin koji je uoči tog skupa naglasio da je "biti domaćin tako velikog događaja zaista iznimna čast i priznanje Hrvatskoj od UNWTO-a i članica koje su Rovinj i Hrvatsku odabrale za domaćinstvo toj sjednici. Osim što će sudjelovati na sjednici, brojni turistički čelnici i stručnjaci iz svijeta imat će priliku i upoznati dio ljepota Hrvatske, odnosno Istre i to će biti odlična prilika za promociju naše zemlje".

Ministar naglašava i da se priprema tog skupa odvijala na vrlo visokoj razini.

I glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai zadovoljan je što će se ta sjednica održati u Hrvatskoj u kojoj je već bio nekoliko puta.

"Hrvatska je vodeća turistička destinacija i zemlja kojoj je razvoj turizma među prioritetima te smo vrlo zadovoljni što ćemo u ovom povijesnom okruženju održati 100. sjednicu Izvršnog vijeća UNNWTO-a, a vjerujemo i da će rezultati susreta biti uvelike inspirirani uspješnom pričom o turizmu Hrvatske", poručio je Rifai.

Izvršno vijeće UNWTO-a izabralo je Rovinj za domaćina na sjednici u španjolskom Santiago de Composteli u lipnju 2014.

Hrvatska je članica UNWTO-a od 1993., a za članstvo u Izvršno vijeće odabrana je 2013. i trenutno je, uz Mozambik, potpredsjedavajuća zemlja.

Zbog Red Bull Air Race-a u Rovinju više desetaka tisuća turista

Nakon uspješnog lanjskog, prvog Red Bull Air Race u Hrvatskoj i Rovinju, to se svjetsko natjecanje najboljih pilota ove godine ponovo vraća u Rovinj koji će predstojećeg vikenda, 30. i 31. svibnja, ugostiti ne samo pilote nego i brojne turiste iz svijeta, 'zaljubljenike' u to natjecanje.

Očekuje se da će ta utrka ove godine okupiti i više od lanjskih oko 50 tisuća posjetitelja.

Red Bull Air Race Svjetsko prvenstvo 2015. broji ukupno osam utrka, počelo je u veljači u Abu Dhabiju, druga utrka održava se sredinom svibnja prvi put u Chibi u Japanu, a nakon Rovinja ostale utrke održat će se u Budimpešti, Ascotu, Spielbergu, Fort Worthu i Las Vegasu.

Utrka će u Rovinju biti postavljena uz sjevernu obalu u blizini starog grada, čime se i pilotima i navijačima pruža najspektakularnija pozadina.

Ta je svjetska utrka pokrenuta 2003., već 2005. postaje službeno Svjetsko prvenstvo zračnih utrka, a u svijetu je prate milijuni obožavatelja.

Riječ je zapravo o najbržem svjetskom moto-sport spektaklu koji okuplja 14 najboljih trkaćih pilota u natjecanju koje kombinira brzinu, preciznost i vještinu uz korištenje najbržih i najokretnijih laganih trkaćih aviona.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙