FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Festival Rendez-vous idući tjedan u znaku gospodarskih tema

Autor: agrb
ZAGREB, 23. svibnja 2015. (Hina) - Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj idući će tjedan biti u znaku gospodarskih tema, no bogat program pripremljen je i za područje filma, umjetnosti, gastronomije, književnosti, biologije i znanosti.

Ekonomski tjedan, koji će se održati od 25. do 29. svibnja, obuhvatit će radionicu na temu klastera (26. svibnja), s panel raspravama o zdravlju i kvaliteti života, energetici i održivom razvoju, transportu i mobilnosti, sigurnosti te hrani i bioekonomiji. Idući dan održat će se Francusko-hrvatski gospodarski forum, u okviru kojeg će se iznijeti najbolje prakse u poslovanju dviju država.

Francuski institut će od svibnja do rujna ugostiti trojicu vrhunskih znanstvenika koji će održati predavanja u Zagrebu, Rijeci i Splitu, a prvo od njih, u sklopu ciklusa College de France, održat će 27. svibnja francuski profesor s Odjela za biološke procese Marc Fontecave na temu kemije bioloških procesa i energetskih izazova.

Idući tjedan počinje i filmski festival Elle Fashion Film Festivalu, koji je ove godine posvećen francuskim filmovima - prikazat će njih deset koji se bave modom. Festival se održava u organizaciji hrvatskog izdanja francuskog magazina Elle, od 28. do 30. svibnja i donosi recentne uratke u žanru modnog dokumentarnog filma.

Idući tjedan Rendez-vous donosi i gastro program "Okusi Mediteran!", koje će u Šibeniku odati počast mediteranskoj prehrani, proizvodima, kulturi i tradiciji. Na tvrđavi Sv. Mihovila, dva francuska kuhara okrunjena Michelinovim zvjezdicama, Lionel Levy i Guillaume Sourrieu, priredit će kulinarski spektakl, a ponudit će se i radionice te degustacije francuskih proizvoda.

Nakon Rijeke, u Šibeniku će se otvoriti izložba mlade francuske umjetnice Maie Flore koja će predstaviti ciklus fotografija "Zamisli Francusku - Fantastično putovanje" kojim tematizira francusku kulturnu baštinu.

Kraj svibnja i početak lipnja obilježit će francuska književnica Emmanuelle Pagano koja će od 31. svibnja do 4. lipnja imati četiri književna susreta, u Zagrebu i Zadru.

Pagano će u Zadru raspravljati o prevoditeljskim izazovima svojih djela te održati promociju knjige "Adolescenti trogloditi", a u Zagrebu će se susresti sa studentima katedre za francuski jezik i književnost Filozofskog fakulteta te promociju knjige u Francuskoj medijateci.

Festival Francuske u Hrvatskoj održava se od svibnja do rujna siljem Hrvatske, s više od 150 događanja u 22 grada. Program objedinjuje različita područja, glazbu, vizualnu umjetnost, kazalište, cirkus, ples, dizajn, arhitekturu, književnost, film, ali i gospodarstvo, modu, sport, gastronomiju, turizam, znanost i obrazovanje.

(Hina) xagrb ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙