FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodni dan muzeja: uloga muzeja u održivom društvu

Autor: agrb
ZAGREB, 18. svibnja 2015. (Hina) - Hrvatska ove godine 35. godinu obilježava Međunarodni dan muzeja na koji se 18. svibnja, prema preporuci Međunarodnog savjeta za muzeja ICOM-a, javnosti predstavljaju aktivnosti muzeja, galerija i srodnih institucija, koje su ove godine okupljene pod zajedničkom temom "Muzeji za održivo društvo".

Kako bi afirmirali svoj rad tog dana muzeji i galerije posjetiteljima osiguravaju besplatan posjet izložbama ili stalnim postavima, organiziraju različita događanja od promotivnih akcija, otvorenja izložbi i novih muzejskih prostora, organizacije koncerata i niz drugih akcija. Već su protekli vikend domaći muzeji, na inicijativu Muzejskog dokumentacijskog centra, organizirali programe - od 16. do 18. svibnja diljem Hrvatske priređeno je tristotinjak programa u više od stotinu muzeja.

Muzeji su odlično tematskim događanjima odgovorili na zadanu temu, iako biste na prvu mogli pomisliti što muzeji imaju s održivim društvom, to nije tako jer, osim što je muzej u svakoj zajednici mjesto od kojeg se dalje širi informacija o identitetu zajednice, on na nenametljiv, edukativni i aktivistički način pokušava ukazati na određene probleme u zajednici, istaknula je Tončika Cukrov, voditeljice te manifestacije za Hinu.

Ocijenila je kako su se svi muzeji pokazali izuzetno vještima u odabiru tematskih događanja, bez obzira na to što bi se s obzirom na temu očekivalo da će primat imati prirodoslovni muzeji i institucije. Po njezinim riječima, ovogodišnja tema ističe njihovu aktivnu ulogu u posredovanju novih ideja i osvješćivanju javnosti o potrebi usvajanja novog ponašanja prema okolišu i resursima.

U mnogim se muzejima edukativni dio pokazao tako da su oživljeni dijelovi stalnog postava, organizacijom instalacija, radionica, prezentacija, a u velikoj se mjeri uključila i lokalna zajednica, od mlađih do starijih naraštaja kojima su usmjereni muzeji, dodala je.

Kao jednu od zanimljivijih tema izdvojila je temu Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU, koji će progovoriti o zelenom urbanizmu i problemima zelenog promišljanja izgradnje koji je kod nas zastupljen samo djelomično te umjetnički pogled na temu kroz izložbu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci koji se odazvao izložbom "Grad na drugi pogled", istraživačko-edukacijskim projektom koji nastoji strateški jačati interes zajednice za promišljanje grada i sudjelovanje u programima suvremene umjetnosti i kulture u lokalnom kontekstu.

Među ostalim, Muzej grada Zagreba održava akciju "Pokrenimo se, krenimo u Muzej - Muzej za sve generacije!", koji donosi kreativne radionice, plesne nastupe, vodstvo kroz stalni postav, a Hrvatski državni arhiv predavanje Marine Bagatin "Identifikacija, obrada i zaštita fotografskih procesa".

U Splitu će se otvoriti novi dio stalnog postava Galerije umjetnina s predstavljanjem umjetnosti od šezdesetih do danas, u Muzeju grada Splita radionica "Vječnost uklesana u kamen", dok će se u splitskom Arheološkom muzeju predstaviti časopis "Vjesnik za arheologiju i historiju dalmatinsku".

U Galeriji Klovićevi dvori održat će se koncert Glazbenog učilišta Elly Bašić i predstaviti zbirke te portretirati posjetitelje u sklopu izložbe "Sveto i profano - slikarstvo talijanskog baroka u Hrvatskoj". Likovne radionice održavat će se u povodu retrospektive Đure Sedera u Modernoj galeriji.

Cukrov napominje kako joj je izuzetno drago što su se akciji, osim muzeja, odazvale i druge institucije. Jedan od takvih dobrih primjera je Etno kuća Barilo i Turistička zajednica općine Blato, koji su obradili temu velikog vala iseljavanja iz tog korčulanskog mjesta, a održat će i radionicu o tome kako pronaći davne pretke, uz pomoć dokumenata, slika i putnih isprava brojnih iseljenika koje su sada sastavni dijelovi muzejskih zbirki.

Hrvatska ove godine 35. put obilježava Međunarodni dan muzeja, čime se pridružuje velikoj svjetskoj muzejskoj obitelji. Samo prošle godine u događanjima u povodu tog dana sudjelovalo je više od 35 tisuća muzeja u 145 zemalja. U istom razdoblju održala se i Europska noć muzeja (16./17. svibnja) te dodjela Europske muzejske nagrade godine u Glasgowu.

Ulaz na sva događanja je besplatan, a detaljan program objavljen na internetskim stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra.

(Hina) xagrb ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙