FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dubrovnik- pametna svjetiljka ušteda do 75 posto

Autor: nmil
DUBROVNIK , 15. svibnja 2015. (Hina) - U Dubrovniku je već nešto više od tjedan dana u probnom radu demo svjetiljka, jedinstvena u Europi, koja osim rasvjete ima i senzore pokreta, zagađenosti zraka, temperature i zvuka, a postavljena je i kamera koja može pratiti okolne situacije i kontrolirati pješački promet u radijusu od nekoliko desetaka metara,

Implementacijom ''pametnih svjetiljki'', odnosno jedinstvenih svjetiljki s integriranim multifunkcionalnim senzorskim sklopom koji javnu rasvjetu pretvara u infrastrukturu ''pametnog grada'' može se postići ušteda do 75 posto potrošnje, rekla je za Hinu ravnateljica dubrovačke razvojne agencije (DURA) Andrea Novaković. Senzorskim sklopom se upravlja s jednog mjesta, što pruža mogućnost razvoja mnogobrojnih rješenja pametnog grada bez potrebe da se svaki put iznova instaliraju senzori.

''Dubrovnik je jedan od prvih gradova u kojem je krenula priča ''Smart Cityja'' u Hrvatskoj. Upravo zato je kod nas postavljena ta ''pilot lampa''.Ona je posebna po tome što je prvi takav primjerak zasada neaplicirane tehnologije u Europi. Svjetiljka je postavljena u gruškom Parku Luja Šoletića.

Novaković je istaknula kako je to zasad jedini primjerak te svjetiljke u Dubrovniku no kako se nada da bi ovakva tehnologija mogla postati dubrovačka budućnost, a sve u sklopu projekta Dubrovnika kao ''pametnog grada''.

Sustav je razvio je Hrvatski telekom u suradnji s Ciscom.

Kako je istaknuo menadžer HT-a Renato Totić, to otvara mogućnost razvoja brojnih drugih rješenja razvoja ''pametnog grada'' bez ponovnog instaliranja senzora.

''Na ovaj način omogućuje se ubrzana izgradnja multifunkcionalne senzorske mreže kao temeljne infrastrukture pametnog grada, koja tako postaje otvorena platforma za mnogobrojne pružatelje različitih rješenja'', istaknuo je Totić.

Inače Grad Dubrovnik nedavno je otvorio savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu Strategije razvoja pametnog grada Dubrovnika – Dubrovnik Smart City (DUSC).

Implementacijom zaokruženog koncepta pametnog grada i korištenjem tehnologije želi se ojačati postojeće kompetitivne prednosti i poboljšati kvalitetu života građana Dubrovnika, osigurati konkurentnost gospodarstva i dugoročnu održivost okoliša. Projekt će se raditi u fazama, a realizacija je planirana do 2020. godine.

(Hina) xnmil yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙