FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SVJETSKA TRŽIŠTA: Smanjeni jaz u prinosima na obveznice podupro tečaj eura

Autor: vmom
LONDON, 13. svibnja 2015. (Hina/Reuters) - Tečaj eura ojačao je u srijedu prema dolaru na međunarodnim tržištima crpeći podršku iz smanjenja razlike u prinosima između američkih i referentnih njemačkih obveznica, dok su ulagači uglavnom zanemarili vijest o slabašnom rastu njemačkog gospodarstva.

Tečaj eura ojačao je tako prema dolaru za 0,4 posto, na 1,1260 dolara. Jedinstvena europska valuta ojačala je i 0,3 posto prema jenu, na 134,81 jen.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema šest vodećih valuta, jutros je pak smanjen za 0,2 posto, na 94,375 bodova. Skliznuo je tako s najviše razine u ovome tjednu od 95,258 bodova, na koju se bio popeo u ponedjeljak.

Na današnje kretanje tečaja eura nisu značajnije utjecale slabije od očekivanih brojke iz njemačkog gospodarstva. Podaci njemačkog statističkog ureda Destatisa u srijedu su pokazali da je rast njemačkog gospodarstva u prvom kvartalu iznosio mršavih 0,3 posto, što je slabije od očekivanja analitičara koji su u prosjeku očekivali stopu rasta od 0,5 posto. Ti su podaci daleko slabiji i u usporedbi s 0,6-postotnim rastom francuskog gospodarstva, najsnažnijim u posljednje dvije godine.

Podršku tečaju eura u odnosu na dolar pružio je smanjeni jaz u prinosima po njemačkim državnim obveznicama u odnosu na one na američke obveznice. S obzirom da prinosi na njemačke obveznice rastu brže u usporedbi s onim na američke obveznice, razlika između prinosa po 10-godišnjim njemačkim i po odgovarajućim američkim obveznicama smanjena je na oko 157 baznih bodova, s oko 180 baznih bodova od prije nekih mjesec dana.

"Iako su njemačke brojke o rastu gospodarstva razočarale, razlike između prinosa po njemačkim i američkim obveznicama ostaju glavni pokretač kretanja tečaja eura prema dolaru u bliskoj budućnosti", kazao je Jeremy Stretch, valutni analitičar u CIBC World Marketsu.

Fokus tržišta tijekom dana bit će preusmjeren novom nizu pokazatelja iz američkog gospodarstva, a prvi je onaj o prometu od trgovine na malo u travnju.

"Puno ovisi o podacima iz američke maloprodaje, a s obzirom da su prinosi na američke obveznice skliznuli s najviših razina u posljednjih šest mjeseci, dobre bi brojke trebale biti od pomoći", kazao je Stretch.

U travnju bi promet od trgovine na malo, prema očekivanjima analitičara, mogao pokazati slabašni, 0,2-postotni rast, nakon 0,9-postotnog u mjesecu ranije.

"Budući da je Fed tako intenzivno trenutno fokusiran na gospodarske pokazatelje, ti su podaci važni. Novi solidan rezultat je nužan, premda ne i dovoljan uvjet da se održe glasine o mogućem rastu kamatnih stopa u 2015. godini", kazala je Emma Lawson, valutna analitičarka u NAB-u.

(Hina) xvmo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙