FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Varga hodanjem do vrha Marjana obilježio Svjetski dan kretanja

Autor: Žaklina Jurić
SPLIT, 10. svibnja 2015. (Hina) - U povodu Svjetskog dana kretanja, u akciji „Hodanjem do zdravlja“ u splitskoj Park šumi Marjan sudjelovao je u subotu i ministar zdravlja Siniša Varga, koji je poručio je građanima da je za očuvanje zdravlja do poodmakle dobi potrebno svakodnevno kretanje, uravnotežena prehrana i redovite kontrole.

Odgovarajući novinarima na pitanja hoće li najavljena privatizacija u zdravstvu ugroziti jednakost prava građana na zdravstvenu zaštitu, ministar Varga je rekao kako će ponoviti da se radi o "izrazitom očuvanju i betoniranju javnog, solidarnog i egalitarnog sustava javnog zdravstva na koji je Hrvatska ponosna".

Odbacio je tvrdnje, kako je rekao, iz oporbenih stranaka, o razbijanju toga sustava i privatizaciji po slovačkom modelu (podjele zavoda za zdravstveno osiguranje na trgovačka društva i njihovom prodajom). "Ja osobno i cijelo ministarstvo se borimo protiv toga, a ovaj zakon to sprječava", rekao je ministar braneći u javnosti kritizirane prijedloge izmjena zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju te o zdravstvenoj zaštiti.

U povodu Svjetskog dana kretanja, Varga je upozorio da Hrvatska ima problem debljine i uranjenih smrti. "Svi mogu svakog dana odšetati tih pola sata za svoje zdravlje", rekao je i preporučio građanima da svoje rođendane obilježe odlaskom na kratke preglede obiteljskim liječnicima. Istaknuo je da je cilj hrvatskoga zdravstva da u roku od pet godina prosječni građanin doživi dvije godine dulje.

Akciju "Hodanjem do zdravlja" organizirao je Grad Split, splitsko Dijabetičko društvo, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravlja u sklopu programa "Živjeti zdravo". Sudionici su se okupili na Rivi i prošetali do platoa kod ZOO vrta na Marjanu. Na cilju su djelatnici Patronažne službe Doma zdravlja Split mjerili šećer u krvi i krvni tlak.

U Park šumi je istodobno obilježen Dan Marjana, i to davno zaboravljenim igrama na franje, zoga, laštik, vijača, a oni koji su željeli, mogli su se učlaniti u Društvo Marjan i dobiti njegovu dvojezičnu mapu.

(Hina) xzjur yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙