FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Budućnost animacije u ovogodišnjoj studentskoj konkurenciji Animafesta

Autor: agrb
ZAGREB, 8. svibnja 2015. (Hina) - Natjecateljski program studentskog filma ovogodišnjeg Svjetskog festivala animiranog filma Animafest, koji će se održati od 9. do 14. lipnja u Zagrebu, donosi novi generacijski pogled na svijet animacije, a ove je godine prvi put cijeli segment tog programa besplatan zahvaljujući sponzorima.

Od ukupno 640 pristiglih animiranih filmova, nastalih u proteklih godinu dana, za to su natjecanje odabrana 43 filma iz 19 zemalja, koji obuhvaćaju širok raspon tema i tehnika, vjerojatno najširi od svih programa, a neka ostvarenja zrelošću i kvalitetom, formalno i sadržajno, pariraju ponajboljim filmovima u kratkometražnom natjecanju, ističu organizatori Animafesta.

Najavili su da će se, osim u natjecateljskom programu, studenti okupiti u programima malih retrospektiva dviju vodećih svjetskih škola animacije. To su Bezalel Academy of Arts and Design iz Jeruzalema koja od sedamdesetih godina prošlog stoljeća slovi kao jedna od najprestižnijih animatorskih škola s razgranatim programom studentskih razmjena i francusko "čudo iz Arlesa" MOPA, škola čiji alumni ima više od 400 studenata, od kojih je 95 posto odmah po diplomi našlo angažman. Dio ih je zaposleno u svjetskoj industriji računalnih igara, koja već dugo po ukupnoj vrijednosti i prometu nadmašuje filmsku ili glazbenu industriju.

S obzirom na takve trendove Animafest treću godinu zaredom, u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva, Akademijom likovnih umjetnosti i Deskom Kreativne Europe - Uredom MEDIA organizira, 'gamejam', radionicu izrade računalnih videoigara. Jedan od mentora bit će švicarska zvijezda indie game-dizajna Mario von Rickenbach.

Kao i u ostalim kreativnim industrijama, i game developmentu potrebna je poslovna podrška i know-how, a upravo to Animafest će ove godine prvi put ponuditi u suradnji s Klasterom hrvatskih proizvođača računalnih igara, izvijestili su organizatori festivala.

Polaznici 'gamejama' će u manjim timovima dizajnera i programera od 8. do 12. lipnja izrađivati vlastitu videoigru te je predstaviti pretposljednjeg dana festivala, nakon predavanja CDGA, domaćeg developerskog tima Croteam, škole za game-dizajn Machina te Maria von Rickenbacha. Prijave za radionicu primaju se na službenim stranicama festivala, do 24. svibnja.

Animafest, koji ove godine prvi put spaja kratkometražno i dugometražno izdanje, održavat će se u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol. Ove je godine primljeno 1605 prijava iz 77 zemalja, a za natjecateljske programe odabrano je njih 177 filmova, raspoređenih u natjecanje dugometražne animacije te u pet natjecateljskih kategorija kratkometražne animacije - kratkometražnih, studentskih, namjenskih, filmova za djecu, te hrvatskih filmova.

Ovogodišnji tematski program vezan je uz obilježavanje 150. godišnjice izdavanja slavne knjige Lewisa Carrolla "Alisa u zemlji čudesa", koja je bila inspirativna za brojne animirane adaptacije, od kojih je kultni status svakako stekao jedan od najuspješnijih Disneyjevih dugometražnih klasika iz 1951. godine.

Animafest će prikazati i sasvim drugačije, također dugometražne, pristupe temi, poput onog velikog češkog nadrealista Jana Švankmajera koji je priču doživio kao amoralan san, a zanimljiv je i dugometražni "Little From the Fish Shop" češkog majstora lutka-filma Jana Baleja. Bit će tu i dva intrigantna programa kratkometražnih filmova koji se Alisom bave izravno ili neizravno, a dijelom su tu i uratci koji nisu namijenjeni mlađima od osamnaest godina.

(Hina) xagrb ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙