FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"NATO - poslovna prilika" za domaće gospodarstvenike

Autor: hsup
KOSTRENA, 5. svibnja 2015. (Hina) - Hrvatske tvrtke trebaju više pratiti i javljati se na natječaje koje raspisuje NATO, istaknuto je u utorak u Rijeci na prezentacija "NATO - poslovna prilika" o prilikama koje se domaćim gospodarstvenicima pružaju članstvom Hrvatske u NATO-u.

O mogućnostima sudjelovanja hrvatskih tvrtaka raznih djelatnosti na natječajima i poslovima za NATO govorili su predstavnici Ministarstva gospodarstva i Hrvatske gospodarske komore (HGK) na sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Rijeka, održanoj u kostrenskom Brodogradilištu Viktor Lenac.

Stipe Džapo iz HGK rekao je da je još premalo poznato da članstvo u NATO-u daje mogućnosti konkretnih poslovnih prilika putem javnih natječaja, ali i da su hrvatske tvrtke u tom dijelu dosta pasivne.

Napominje kako nije riječ samo o natječajima NATO-a za nabavu za vojnu i obrambenu industriju, nego i o nabavi namještaja, automobila, opreme, usluga i raznih radova te da NATO, primjerice, može objaviti natječaj za opremanje jednog zapovjedništva, a u okviru njega i za posao opremanja sportske dvorane.

Tvrtke trebaju pratiti i javljati se na natječaje, kazao je dodavši da tvrtka, koja se jednom registrira u bazu podataka neke NATO-ve agencije, kasnije redovno dobija obavijesti o novim natječajima.

Pitanje je samo koliko su naše tvrtke spremne uložiti napora da se raspitaju, prouče situaciju i jave se na natječaje, kazao je Džapo.

Mirna Maravić iz Ministarstva gospodarstva navela je, govoreći o procedurama, da sve ovisi u koju se agenciju, a ima ih više, ponuditelj javlja. NATO Support Agency (NSPA) je, primjerice, agencija širokog spektra, dok je NATO Communications and Information Agency (NCIA) više za informatičku djelatnost.

Smatra da su naše tvrtke sposobne za takve poslove, a napominje kako se najviše traže dobavljači u području IT industrije, građevinskom sektoru, brodogradnji i drugim djelatnostima.

Navodeći primjer uvrštavanja na listu dobavljača NCIA, rekla je da je potrebno prethodno od Ministarstva gospodarstva zatražiti potvrdu o prikladnosti za osnovni sporazum o naručivanju, da se ta potvrda dostavlja agenciji, koja potom šalje materijale tvrtki.

Nakon što tvrtka ispuni materijale oni se vraćaju u NCIA, koja s tvrtkom sklapa sporazum o osnovnom naručivanju na rok od dvije godine. Sada se u bazi NCIA nalazi devet hrvatskih tvrtaka, uglavnom iz IT sektora.

Da bi tvrtka mogla pristupati natječajima, koji su klasificirani kao povjerljivo, tajno ili vrlo tajno, mora imati certifikat poslovne sigurnosti koji izdaje Ured vijeća za nacionalnu sigurnost.

Prema podacima iz ministarstva, do sada je 87 hrvatskih tvrtaka zatražilo potvrdu o prikladnosti, 54 tvrtke zatražile su tu potvrdu s nazivom konkretnog natječaja, a izdana je 51 potvrda o prikladnosti.

Na sjednici Gospodarskog vijeća predstavljeno je i poslovanje Brodogradilišta Viktor Lenac, u kojemu traje remont jednog zapovjednog broda Američke ratne mornarice.

U sljedećih pet godina planira se jačati tu poslovnu suradnju i ugovoriti još nekoliko remonta, rekao je predsjednik Uprave V. Lenca Robert Škifić.

Ocijenio je da je faza u kojoj se to brodogradilište nalazi obećavajuća i da je kriza u toj djelatnosti prošla. Nastavlja se prilagodba troškova i cijena i daljnje skraćivanje rokova remonta, a Lenac će ostati u sva tri segmenta poslovanja - remontima i preinakama brodova te izgradnji off shore platformi.

Škifić očekuje daljnje povećanje broja brodova na remontu, kao i cijena, iskazujući zadovoljstvo što je uspostavljena suradnja s NATO-om i ističući kako je to brodogradilište sposobno obaviti najzahtjevnije poslove i za civilni i za vojni sektor.

(Hina) xhsup yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙