FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Petrokemija smanjila gubitak

Autor: tper
ZAGREB/KUTINA, 30. travnja 2015. (Hina) - Kutinska Petrokemija u prvom je tromjesečju ove godine ostvarila gubitak od 15,9 milijuna kuna, što je smanjenje gubitka za 44,7 milijuna kuna u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje kada je gubitak iznosio 60,6 milijuna kuna, izvijestili su u četvrtak iz te tvornice umjetnih gnojiva.

Ukupni prihodi Petrokemije u prva tri ovogodišnja mjeseca iznosili su 699,8 milijuna kuna, što je rast od 17,4 posto, dok su ukupni rashodi povećani za 9 posto, na 715,7 milijuna kuna.

Iz Petrokemije ističu kako je po prvi put od 2011. iskazana dobit iz poslovnih odnosa od 3,9 milijuna kuna, a gubitak je nastao zbog visokih troškova kamata na kratkoročni dug i tečajnih razlika uzrokovanih rastom tečaja američkog dolara.

Budući da se trend kretanja cijena i ponude i potražnje na globalnom tržištu mineralnih gnojiva nije bitno promijenio u odnosu na 2014., osim što je još jače izražen pad cijena uree, Petrokemija je, kako navode, pokušala odgovoriti na ove izazove snižavanjem troškova i konsolidacijom prodaje, pri čemu je ostvaren pozitivan pomak u stabilizaciji poslovanja unatoč kontinuiranom procesu restrukturiranja društva.

U vrlo ograničenim uvjetima tvrtka je poduzela mjere snižavanja troškova proizvodnje (niža nabavna cijena plina u USD, racionalizacija troškova radne snage, uspješno uvođenje novog proizvoda u obliku granuliranog amonijevog - sulfata PETROKEMIJas i druge) koje bi trebale u 2015. učvrstiti trend smanjivanja gubitka u odnosu na prethodne godine.

Glavninu dispariteta u ostvarenju prihoda i rashoda generira još uvijek izuzetno visoka cijena prirodnog plina te niska cijena mineralnih gnojiva na svjetskom i regionalnom tržištu, što upućuje na oprez u predviđanju financijskih rezultata u nastavku godine, navode iz Petrokemije.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙