FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba u povodu 70. obljetnice oslobođenja Rijeke "Rijeka, sjećamo se"

Autor: hsup
RIJEKA, 27. travnja 2015. (Hina) - Izložba "Rijeka, sjećamo se" koja je priređena kao fotografski vremeplov razdoblja od 1945. do 1947., odnosno od zadnjih dana rata i oslobođenja do početka obnove Rijeke, autorice i kustosice Sabrine Žigo, otvorena je danas na riječkom Korzu.

Izložba je postavljena u povodu 70. obljetnice oslobođenja Rijeke u Drugom svjetskom ratu, a izložene su fotografije iz fundusa Muzeja grada Rijeke, od kojih su dio snimili amateri, sudionici rata, a dio profesionalni fotografi.

Na fotografijama se mogu vidjeti dramatični trenuci zadnjih dana rata, oslobođenje Rijeke te dani neposredno nakon oslobođenja grada.

Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je otvarajući izložbu da se njome obilježava 70 godina od pobjede nad fašizmom te da je postavljena na Korzu kako bi što više građana moglo vidjeti što su fašizam i nacizam donijeli Rijeci.

"Imam dojam da se cijela priča sada želi svesti na razlike u ideologiji i političku priču", rekao je i dodao kako "smatra da se tu nije radilo o tome, nego o borbi za goli život i borbi u jednom od najgorih događanja u 20. stoljeću".

Obersnel je ocijenio da postavljene fotografije govore o tome koliko je netrpeljivosti i mržnje bilo kada se grad mogao tako razrušiti, njegove ceste, luka i sva značajnija infrastruktura.

Kazao je da današnje rasprave o tome jesu li borbe za oslobođenje Rijeke trebale biti takve ili ne smatra bespotrebnima.

Obersnel je podsjetio na entuzijazam u obnovi grada, kao i na postojanje, kako je rekao "riječkog zida" koji je razdvajao Sušak i Rijeku. Naglasio je da je bila riječ o čvrstoj i nepotrebnoj granici, koja je dijelila sugrađane te da je Rijeka, da nije bilo partizanskih odreda, mogla i drukčije izgledati.

Autorica izložbe Sabrina Žigo istaknula je da izložba ukazuje na pogubnost fašizma i nacizma, posljedice rata, ljudska i materijalna stradanja. Navela je da je izložba autentična i lišena patetike, da se dotiče ključnih trenutaka njemačke okupacije grada i bitke za Rijeku, odnosno da prikazuje razorne posljedice anglo-amaričkog bombardiranja i miniranja i razaranja koje je pri povlačenju napravila njemačka vojska, kao i prve godine obnove grada.

Sve zaokružuje priča o rušenju granica i spajanju Rijeke i Sušaka 1946. u jedan urbani identitet, navela je autorica.

Postavljanje izložbe organizirali su Muzej grada Rijeke, riječka gradska uprava, Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Rijeke i Savez antifašističkih boraca Primorsko-goranske županije, a bit će otvorena do 10. svibnja.

Prema podacima iz Muzeja Grada Rijeke, bitka za Rijeku okončana je 3. svibnja 1945. nakon što su borci 19. divizije 4. armije Jugoslavenske armije slomili posljednji otpor njemačkih postrojbi. Rijeka i Sušak pretrpjeli su tijekom Drugog svjetskog rata ogromna razaranja. Industrijske i pojedine gradske četvrti stradale su u savezničkom bombardiranju, a neke tijekom riječke bitke. Najveća razaranja napravile su njemačke snage koje su nakon povlačenja preko Rječine srušile sve mostove između Sušaka i Rijeke, razorile riječke tvornice, uništile sva lučka postrojenja i devedeset posto operativne lučke obale.

(Hina) xhsup ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙