FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Vlasti u Banjoj Luci i dalje žele samo ruski plin

Autor: rmav
SARAJEVO, 20. travnja 2015.(Hina) - Vlasti Republike Srpske nastavljaju planirati projekt priključenja na plinovod "Turski tok", kojim bi se prirodni plin u Europu izvozio iz Rusije, potvrdio je Slobodan Puhalac, direktor tvrtke pod nazivom "Gas-Res" u vlasništvu vlade RS, osnovane s ciljem potpunog energetskog osamostaljenja RS od Bosne i Hercegovine.

Iako je BiH još 80-ih godina dvadesetog stoljeća povezana na plinovod kojim se plin iz Rusije dobavlja preko Mađarske i Srbije, vlasti RS odlučile su se izgraditi potpuno novi sustav plinske opskrbe koji s postojećim ne bi imao nikakve veze.

Kako u ponedjeljak prenose banjolučke "Nezavisne novine", Puhalac je kazao kako je strateško opredjeljenje RS opskrba ruskim plinom preko Srbije, pri čemu bi lokacija priključka za RS trebala biti identična planiranom iz "Južnog toka", odnosno kod mjesta Čenta između Zrenjanina i Beograda.

"Pretpostavka je da će 'Južni tok' i nova alternativa većim dijelom biti identični na teritoriju Srbije, a način priključenja RS potpuno identičan", izjavio je Puhalac.

Kazao je kako je tvrtka "Gas-Res" u stalnom kontaktu s partnerima u Rusiji i Srbiji, jer razvojne planove žele uklopiti u opcije izgradnje novog pravca opskrbe plinom i to onako kako bude dogovoreno između "Gazproma" i ostalih zemalja partnera.

"Ovih je dana održan sastanak ministara vanjskih poslova pet zemalja Jugoistočne Europe (Mađarske, Srbije, Makedonije, Grčke i Turske), gdje je dogovoreno da se formira radna skupina za izradu studije izvodljivosti za izgradnju plinovoda koji bi bio povezan na plinovod 'Turski tok'", podsjetio je Puhalac.

U prosincu 2014. godine Rusija i Turska dogovorile su gradnju podmorskog plinovoda po dnu Crnog mora do Turske, a nakon toga je potpisan i memorandum o izgradnji plinovoda između predstavnika ruskog "Gazproma" i turskog "Botasa".

Bez obzira na ranija inzistiranja iz RS na priključenju na projekt "Južni tok", koji je u međuvremenu propao, Vijeće ministara BiH za to nikada nije dalo suglasnost, jer je ranija vlada Federacije BiH to uvjetovala pokretanjem s mrtve točke projekta priključenja na plinsku mrežu u Hrvatskoj kod Slavonskog Broda.

Taj projekt podupire i Europska unija, uz ocjenu kako je on nužan radi diverzificiranja izvora opskrbe plinom s obzirom da BiH trenutačno ovisi isključivo o ruskom dobavljaču.

Iz fondova EU ranije je osiguran milijun eura za izradu studije izvodljivosti gradnje plinovoda Slavonski Brod-Bosanski Brod-Zenica, no ta sredstva nikada nisu iskorištena zbog protivljenja vlasti RS i osobno predsjednika tog entiteta Milorada Dodika koji to sve politizira optužujući EU za neku vrstu urote.

"Ono što oni (EU) žele jest da ruski plin ne dolazi u RS iz Srbije nego iz Hrvatske, i to je ta priča o izgradnji plinovoda od Broda prema Zenici", kazao je Dodik u veljači, kada je zadnji put komentirao ovo pitanje.

Vlasti RS nikada nisu ponudile financijsku konstrukciju gradnje potpuno novog plinovoda koji bi se gradio rubnim dijelovima kroz sjevernu i istočnu Bosnu, no izvjesno je kako bi to stajalo znatno više nego u slučaju povezivanja na plinovod kod Slavonskog Broda.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙