FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Alain Badiou sljedeći gost Filozofskog teatra

Autor: gvla
ZAGREB, 17. travnja 2015. (Hina) - Jedan od najznačajnijih svjetskih filozofa Alain Badiou gostovat će u svibnju u Zagrebu u Filozofskom teatru Hrvatskog narodnog kazališta (HNK).

Kako se ističe u najavi, riječ je o prvom dolasku poznatog francuskog filozofa u Hrvatsku. Tim će povodom HNK Zagreb izdati njegovu "Rapsodiju za teatar" u prijevodu Zlatka Wurzberga.

 Alain Badiou, filozof, dramaturg, matematičar i pisac, profesor na prestižnoj Ecole Normale Superieure u Parizu, rođen je 1937. u Maroku. Politički aktivan od rane mladosti, prije svega u antikolonijalnoj borbi u Alžiru, a kasnije i tijekom 1968., Badiou u svojoj filozofiji istražuje odnos subjektiviteta i ontologije.

U središte svog filozofskog sustava postavlja četiri procedure istine koje filozofija prepoznaje kao univerzalne i vječne: matematiku, umjetnost, ljubav i politiku.

"U tom kontekstu, kazalište je jedno od najvažnijih područja umjetnosti koje razotkriva kompleksnu vezu ljubavi i politike, dvije najvažnije – i jedine – teme kazališta po Badiouu", napominje se u najavi.

Badiou je autor pedesetak naslova, među kojima se ističu "Teorija subjekta", "Može li se misliti politika", "Bitak i događaj", "Manifest za filozofiju", "Etika", "Logike svjetova", "Pohvala ljubavi" i mnoga druga. Objavio je i nekoliko dramskih djela, među kojima "Tikve" te upravo objavljeno "Drugo Sokratovo suđenje".

"Njegovim gostovanjem Filozofski će teatar proslaviti i zaokružiti svoju prvu uspješnu sezonu, koja je nadmašila sva očekivanja", stoji u najavi.

Filozofski teatar otvorilo je u studenome 2014. gostovanje francuske filozofkinje Julije Kristeve, nakon čega je u HNK-u u prosincu s voditeljem filozofom Srećkom Horvatom razgovarao suvremeni talijanski književnik Niccolo Ammaniti; u siječnju je gost bio slovenski filozof Slavoj Žižek, te potom "najvažniji sociološki par današnjice" Saskia Sassen i Richard Sennet, a gostovanje u travnju francuskog ekonomista Thomasa Pikettyja, autora knjige "Kapital u 21. stoljeću", ocijenjeno je "društvenim događajem godine".

(Hina) xgvla ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙