FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba slika talijanskoga baroka iz riznica hrvatskih naručitelja

Autor: ipet
ZAGREB, 16. travnja 2015. (Hina) - Izložba "Sveto i profano - slikarstvo talijanskoga baroka", autora akademika Radoslava Tomića, otvorena u četvrtak navečer u Galeriji Klovićevi dvori, javnosti predstavlja prvi put okupljenih povijesno i umjetnički najvrjednijih 80 slika i 30 crteža talijanskih majstora baroka što se čuvaju u crvenim i privatnim zbirkama te muzejima u Hrvatskoj te u riznicama hrvatskih naručitelja.

Zahvaljujući suradnji brojnih muzeja, galerija, samostana i crkava duž hrvatske obale, Zagreba, ali i Bosne i Hercegovine te Crne Gore, odnosno Boke kotorske kako bi se predstavila i djela hrvatskih naručitelja izvan matične zemlje, možemo istaknuti da je riječ o jednoj doista zanimljivoj izložbi koja predstavlja ono najkvalitetnije što se od talijanskoga baroka nalazi u našim riznicama, istaknula je kustosica izložbe Danijela Marković.

Zadovoljstvo što može otvoriti tako vrsnu izložbu izrazio je i zamjenik ministra kulture Berislav Šipuš, a posebice jer je ostvarena u recesijskim okolnostima koje se održavaju i na kulturu. Vrijednost te stručno-znanstvene izložbe očituje se i u tomu što će katalog koji ju prati, biti vrijedno edukativno štivo studentima, ocijenio je Šipuš.

Izložba prati stilski razvoj i umjetničke mijene koje su se događale u dugom vremenskom razdoblju od kasne renesanse i manirizma, do ranoga, visokog i kasnog baroka, rokokoa i klasicizma, rekao je autor izložbe, akademik Tomić.

Podsjetio je da je vremensko razdoblje koje izložba 'pokriva' ono od polovice 16. stoljeća, odnosno od Tridentskoga koncila koji je snažno utjecao i na sakralnu umjetnost kao reakcija na reformaciju, te do Napoleonova doba, odnosno do početka 19. stoljeća.

Djela su grupirana u nekoliko zaokruženih cjelina kako bi se predstavili različiti žanrovi i vrste. Zastupljeni su najznačajniji slikari, kao što su Sebastiano Ricci, Bernardo Strozzi i Leonardo Bassano, ali i manje poznati umjetnici koji su djelovali na hrvatskoj obali - Filippo Naldi i G.B.A. Pitteri.

Izložena djela svrstana su i po vremensko-stilskim odrednicama tako da se počinje djelima preteča i prethodnika ,na primjer Palma Mlađi, a završava djelima klasicističkih majstora, kao što he Francesco Maggiotto, rekao je akademik Tomić.

Kustosica Marković podsjetila je da izložba tematski i kronološki islijedi izložbu "Tizian, Tintoretto, Veronese - veliki majstori renesanse" održanu 2011. godine.

Iako na ovoj izložbi nema toliko zvučnih imena kao na onoj na koju se nadovezuje, možemo reći da je ona kompaktnija jer pokriva cijeli niz tema - sakralnu - oltarne pale, ali i 'genre' scene, odnosno prizore iz svakodnevice, vedute, mrtve prirode, slika s prikazima bitki, krajolika i marina, ocijenila je.

U pratećem katalogu stručnjaci iz Hrvatske i Italije uvodnim tekstovima i kataloškim analizama ukazuju na likovne vrijednosti baroknoga slikarstva.

Suorganizator izložbe je Hrvatski restauratorski zavod, a izložba će biti otvorena do 2. kolovoza.

(Hina) xipet ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙