FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: obilježen Jom Hašoa

Autor: ivuc
OSIJEK, 16. travnja 2015.(Hina) - Polaganjem vijenaca pred spomenik "Majka i dijete" u Parku Oscara Nemona, u Osijeku je u četvrtak obilježen Jom Hašoa, dan patnje, mučeništva i junaštva židovskog naroda.

Predsjednik osječke Židovske općine Željko Beissman kazao je kako Židove ništa čvršće i jače ne ujedinjuje od sjećanja na žrtve holokausta, čime se upozorava na zlo koje se dogodilo.

Ocijenio je kako, unatoč svim deklaracijama, sankcijama i osudama, genocid postoji i danas, a da "neki, na žalost, govore da genocida nije ni bilo", zbog čega Jom Hašoa ima univerzalnu poruku - da se zlo nikada više ne ponovi.

Osječka Židovska općina danas ima oko 120 članova, a prije Drugoga svjetskog rata na osječkom području živjelo oko tri tisuće Židova, rekao je Beissman.

Osječki dogradonačelnik Denis Ambruš kazao je kako se danas "odaje počast svim žrtvama u najvećoj tragediji naše civilizacije", stradanja u holokaustu, tijekom Drugoga svjetskog rata.

Osječko-baranjski dožupan Dragan Vulin istaknuo je kako je holokaust, u kojem je stradalo oko šest milijuna Židova, jedan od najvećih, ako ne i daleko najveći zločin u 20. stoljeću, te kako se ne smije dopustiti da se povijest na takav način ponovi.

(Hina) xivuc ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙