FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MERS nije tako smrtonosan, ali se proširio

Autor: spuc
BONN, 14. travnja 2015. (Hina/dpa) - Njemački znanstvenici utvrdili su da virusna respiratorna bolest MERS, koja se prvo pojavila 2012. u Saudijskoj Arabiji, nije tako smrtonosna ali se proširila više nego što se vjerovalo.

Dok se napočetku vjerovalo da je stopa smrtnosti od MERS-a oko 30 posto, međunarodno istraživanje pokazalo je da u većini slučajeva te infekcije nema značajnijih simptoma.

Znanstvenici s bonskog sveučilišta i njemačkog centra za istraživanje zaraznih bolesti testirali su uzorke krvi 10.000 Saudijaca i otkrili da ih je 15 imalo antitijela na virus iako nitko od ispitanih nije imao ozbiljinje simptome neke bolesti.

"U Saudijskoj Arabiji više od 40.000 osoba vjerojatno je zaraženo MERS-om u posljednjih deset godina a da to ne znaju", kazao je znanstvenik Christian Drosten.

On kaže kako rezultati istraživanja podupiru tezu da MERS najčešće pogađa deve te da je prijenos virusa s čovjeka na čovjeka rijedak, pa stoga nema bojazni od epidemije poput ebole.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije testiranjem krvi do sada je potvrđeno više od 1.000 slučajeva MERS-a u svijetu a od te bolesti umrlo je 400 osoba.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Lancet Infectious Diseases.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙