FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Busek u HAZU i o osnivanju Senata gospodarstva Hrvatske

Autor: tper
ZAGREB, 13. travnja 2015. (Hina) - U idućih nekoliko mjeseci u Hrvatskoj bi mogao biti osnovan Senat gospodarstva Hrvatske, a moguće je da mu pokrovitelj bude Hrvatska akademija znanosti u umjetnosti (HAZU), izvijestili su u ponedjeljak iz HAZU-a u priopćenju o sastanku predsjednik HAZU-a Zvonka Kusića i predsjednika Bečkog ekonomskog foruma (VEF) i Senata gospodarstva Austrije Erharda Buseka.

"Na sastanku se razgovaralo o mogućnosti da pokrovitelj Senata bude Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Senat bi okupljao vodeće hrvatske gospodarstvenike i druge stručnjake, uključujući i akademike, a cilj bi mu bio unapređenje hrvatskog gospodarstva i izvoza te razmjena znanja", navodi se u priopćenju o sastanku, kojemu su bili nazočni i članovi inicijativnog odbora za osnutak Senata gospodarstva Hrvatske pod okriljem VEF-a.

Slične institucije, kako se dodaje, postoje u više zemalja, primjerice u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Lihtenštajnu i Srbiji.

Uz akademika Kusića, na sastanku su bili i potpredsjednik HAZU akademik Jakša Barbić, glavni tajnik akademik Pavao Rudan, akademik Slobodan Vukičević, tajnica HAZU Marina Štancl, glavna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Vesna Cvjetković, a uz uglednog austrijskog političara Erharda Buseka bio je i član Upravnog odbora Senata gospodarstva Austrije Hans Harrer, navodi se u priopćenju.

Inače, senat gospodarstva pripada mreži Global Economic Network, a koja djeluje kroz sekcije, među kojima i senat gospodarstva koji primjerice u Austriji i Njemačkoj okuplja oko tisuću članova, uglavnom poduzeća.

Cilj senata gospodarstva je prvenstveno okupljanje gospodarstvenika vezano za unaprjeđenje poduzetništva i stvaranja pozitivnih uvjeta za poduzetništvo i radnike, kao i pitanja socijalnog gospodarstva, poslovanja s društvenom odgovornosti, a bavi se i temama kao što su primjerice pitanja klime, edukacija mladih prema tržištu rada u dugoročnom razdoblju, i sl.

Nakon inicijalnog sastanka trebao bi se u dogledno vrijeme, u iduća dva, možda tri ili četiri mjeseca osnovati i senat gospodarstva Hrvatske s osnovnom grupom od 15-20 poduzeća, doznaje se od nekih od inicijatora osnutka senata gospodarstva Hrvatske, koji poručuju i da je senat politički apsolutno neovisan.

(Hina) xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙