Znanstvenici su utvrdili da su djeca, koja su probala alkohol do 10. godine života, vjerojatnije popila čitavo piće na početku srednje škole u usporedbi s vršnjacima koji nisu nikad okusili alkohol.
Vjerojatnost da se djeca, koja su rano 'srknula' malo pića, opiju do početka srednje škole četiri je puta veća u odnosu na vršnjake koji nikad u djetinjstvu nisu probali ni kap alkohola.
Iako je u narodima, posebno europskim, rašireno vjerovanje da kušanje pića u djetinjstvu štiti od konzumiranja alkohola kasnije u životu istraživanje pokazuje da je to, upravo suprotno, povezano s većim rizikom konzumiranja alkohola kao i zloupotrebe drugih sredstava do trenutka kad djeca započinju srednjoškolsko obrazovanje, kaže autorica istraživanja Kristina Jackson iz centra za alkohol i istraživanja ovisnosti sveučilišta Brown na Rhode Islandu.
Mnoga djeca obuhvaćena istraživanjem kazala su kako su njihovi roditelji, znajući to ili ne, bili izvor pića, kaže Jackson.
Istraživanje je pokazalo da je gotovo 30 posto djece do šestog razreda okusilo alkohol, a prvu kap probali su prosječno sa sedam godina. U većini slučajeva radilo se o pivu ili vinu koje su im roditelji dali da probaju u kući.
Do polaska u srednju školu 26 posto takve djece popilo je čitavo alkoholno piće a devet posto ih se napilo. Među djecom, koja kao mala nikad nisu probala alkohol, šest posto ih je do srednje škole popilo čitavo piće a dva posto se napilo.
Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of Studies on Alcohol and Drugs.