FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bruxelles se želi približiti mladima izvan sustava

Autor: ztre
ZAGREB, 30. ožujka 2015. (Hina) - U želji da smanji političku apstinenciju među mladima, Europska komisija nastoji u suradnji s organizacijama mladih pronaći načine kako doprijeti do mladih ljudi koji su "izvan sustava", prenose europski mediji.

"Europski izbori 2014. pokazali su da i dalje postoji visoka razina apstinencije među mladima, jer je samo 28 posto mlađih od 25 godina doista glasovalo", rekla je za EurActiv Johanna Nyman, predsjednica Europskog foruma mladih.

"Raste jaz između demokratskih institucija u Europi, predstavnika i političkih stranaka s jedne strane i mladih europskih građana s druge", upozorila je, ističući da bi to moglo ugroziti budućnost europske integracije.

"U vrijeme krize povjerenja u Europi, EU i države članice moraju osigurati da mladi, koji su i dalje dobna skupina koja ima najpozitivnije mišljenje o EU, aktivno sudjeluju u europskom demokratskom životu."

Nyman je to kazala na margini konferencije koju su prošli tjedan u Rigi organizirali latvijsko predsjedništvo EU-a, Europski forum mladih i Latvijsko vijeće mladih, a na kojoj su mladi i europski političari razgovarali o jačanju političke participacije mladih, što je jedan od prioriteta trojnog predsjedništva EU-a (Italija, Latvija i Luksemburg). U prosincu će oni iznijeti zajedničke preporuke o kojima će glasovati ministri EU-a.

Statistike pokazuju da je sudjelovanje mladih na izborima na nacionalnoj i europskoj razini u stalnom padu. Mladi apstiniraju češće od drugih u svim europskim državama. Na europskim izborima 2009., apstiniralo je gotovo 65 posto mladih. Ukupni odziv na izbore pada na svim nacionalnim izborima u državama članica, s prosječnih 83 posto 1980-ih na 65 posto 2014.

Direktor Opće uprave za obrazovanje i kulturu Antonio Silva Mendes zauzima se za novi pristup dijalogu s mladima, u koji bi trebalo uključiti one koji su "izvan sustava", koji se ne školuju i ne rade. "Treba nam aktivniji pristup... Moramo se približiti lokalnoj razini, voditi strukturni dijalog na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini", kazao je, pozivajući također na bolju provedbu njihovih preporuka u djelo.

(Hina) xzt ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙