FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ispred HNB-a završen prosvjed udruge Franak

Autor: dver
ZAGREB, 28. ožujka 2015. (Hina) - Paljenjem tisuću svijeća ispred Hrvatske narodne banke u subotu popodne završen je skup Udruge Franak, kojim su prosvjednici tražili, kako je istaknuo organizator skupa Damir Šlogar, pravo na pravedan kredit.

Prema Šlogaru, skup se s početnih 200-njak sudionika, koliko ih je prema procjenama bilo na početku na Trgu Francuske Republike, povećao na gotovo tisuću ljudi. Neslužbene policijske procjene, pak, spominju kako je prosvjednom skupu nazočilo oko 450 ljudi.

Naime, u međuvremenu, dok su se kretali u koloni s Trga Francuske Republike ka HNB-u, prosvjednicima su se pridužili i oni koji su netom doputovali iz ostalih područja Hrvatske. Skup je tako, koliko se moglo vidjeti po transparentima, okupio dužnike iz Splita, Šibenika, Pule, Biograda na moru, Karlovca, iz Hrvatskog Zagorja te drugih dijelova zemlje. Prosvjednici su, uz ostalo, pisanom porukom poručili HNB-u - "Gdje ste bili?".

"Zadovoljan sam jer je sve prošlo dostojanstveno i okupilo se puno ljudi, baš prema našim očekivanjima", izjavio je Damir Šlogar.

Od brojnih priča vezanih uz dužničko ropstvo, koje im je priuštio kredit u švicarskim francima, novinarima se obratio i bračni par Mandić iz Velikog Trgovišća, koji su 2011. izgubili kćer koja je tada imala 29 godina. "Našoj Ivani otkazalo je srce nakon što je taj dan pregovarala o uvjetima u banci", rekla je Božica Mandić, cijelo vrijeme prosvjeda noseći sliku pokojne kćeri.

Drago Mandić kazao je kako su početne rate kredita podignutog u švicarskom franku ispočetka iznosile 1.300 kuna, da bi nakon šest godina dosegnule 3.000 kuna. "Nastojimo preživjeti od 1.100 kuna moje mirovine. Banka je svojim lihvarenjem ubila našu kćer", rekao je.

Organizatori najavljuju da će sljedeći prosvjed, ako do njega dođe, biti mnogo masovniji od subotnjeg.

(Hina) xdver ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙