FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Splitu premijerno izvedena Puccinijeva opera "Madam Butterfly"

Autor: zjur
SPLIT, 26. ožujka 2015. (Hina) - Jedna od najpopularnijih i najizvođenijih opera Giacoma Puccinija "Madam Butterfly" u četvrtak navečer je premijerno izvedena na velikoj sceni splitskog HNK, i to nakon punih 28 godina.

Operom u tri čina po prvi put je u Splitu dirigirao Gianluca Martinenghi, česti gost najvećih opernih pozornica kao što su Arena u Veroni, Palermo, Bologna, Deutsche Oper u Berlinu. Nakon uspjeha s uprizorenjem Verdijeve "Aide" na Peristilu prošlog ljeta, postavio ju je redatelj Dražen Siriščević.

Splitska je publika u četvrtak navečer imala priliku u naslovnoj ulozi upoznati i Amerikanku korejanskih korijena, sopranisticu Cristinu Park, koja je pjevala u više od dvadeset produkcija Butterfly širom svijeta. Mladi gruzijski tenor Mikheil Sheshaberidze ulogom Pinkertona zabilježio je svoj prvi premijerni nastup u splitskom HNK.

Puccini je radnju svoje opere smjestio u okolicu Nagasakija početkom 20. stoljeća. Američki časnik Pinkerton i mlada Japanka Cio-Cio San, odnosno Butterfly, zaljube se i vjenčaju, no Pinkerton uskoro otputuje ostavivši Butterfly samu, prezrenu i napuštenu od okoline i obitelji. Njezin se život svodi na čekanje ljubljenog supruga, koji se vraća nakon tri godine s novom američkom suprugom i traži da mu preda njihovo dijete. Nakon što mu prepusti sina, Cio-Cio San počini ritualno samoubojstvo.

Cjelovitost i emotivnost Puccinijeve partiture učinila je operu iznimnim simbolom često korištenom i u drugim medijima popularne kulture. Samo tijekom prošle godine u 123 grada u svijetu ova je glazbena melodrama izvedena 558 puta u 153 različite produkcije.

Naslovnu ulogu u najnovijoj splitskoj produkciji pjevala je Cristina Park, a u toj će je ulozi u sljedećim predstavama naslijediti Valentina Fijačko i Sandra Plamenac. Ulogu Suzuki osim Terezije Kusanović u sljedećim će izvedbama tumačiti Barbara Sumić.

U ostalim solističkim ulogama su nastupili Vinko Maroević i Miroslav Ljubičić (Goro), Špiro Boban i Jure Mirošević (Princ Yamadori), te Marijo Krnić (Bonzo). Uloge Carskog komesara i Matičara odradili su Marko Lasić i Mate Akrap, a Bjanka Ivas je Kate Pinkerton. Autorski tim je kostimograf Juraj Zigman, scenograf Slaven Raos, dok je Yuki Nakashima pripremila scenski pokret. Ana Šabašov je bila zborovođa, Srđan Barbarić oblikovatelj svjetla.

(Hina) xzjur ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙