FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

S novim modernim željezničkim stajalištem Buzin još povezaniji s Zagrebom

Autor: tmis
ZAGREB, 23. ožujka 2015. (Hina) - Tvrtka HŽ Infrastruktura otvorila je u ponedjeljak gradsko-prigradsko željezničko stajalište Buzin, kao jedno od najmodernijih na pruzi Zagreb Glavni kolodvor-Sisak-Novska, čija je vrijednost oko 13,5 milijuna kuna.

Otvorenju je bio nazočan i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić koji se, zajedno s predstavnicima uprava HŽ Infrastruktura i HŽ Putnički prijevoz, sa stajališta Buzin vlakom dovezao na zagrebački Glavni kolodvor.

U izjavama za medije, ministar je istaknuo da se na otvorenje stajališta dugo čekalo, ali da je dobro da je sve riješeno i da je otvoren jer se i za prigradski željeznički promet pa i takva stajališta mogu tražiti sredstva iz EU.

Nada se i da će se u budućnosti dio prometa putnika vratiti na željeznicu, čemu bi mogli pomoći i novi vlakovi koje radi Končar.

"Krajem ožujka, točnije 30. ožujka Končar će isporučiti prvi od dogovorena 44 vlaka, a i nakon tog prvog u dogovorenoj će dinamici HŽ-u biti isporučivani i ostali", najavio je Hajdaš Dončić.

Radove na stajalištu Buzin izvodili su Đuro Đaković Holding i tvrtka Subterra. Osim izgradnje samog stajališta Buzin, projekt je uključivao i rješenje pothodnika, željezničkog kolosijeka, perona dužine 160 metara, dizala za osobe smanjenje pokretljivosti, parkirališta i pristupne ceste te nadstrešnice za bicikle.

Predsjednica Uprave HŽ Infrastrukture Renata Suša istaknula je da su izgradnju tog stajališta financirali vlastitim sredstvima.

"Ponosni smo što su radovi obavljeni brzo i u roku, od kolovoza 2013. do kolovoza 2014., ali se s otvaranjem kasnilo zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa koji su u mjesec dana riješeni s gradom Zagrebom", naglasila je Suša.

Kazala je i da su u HŽ Infrastrukturi trenutno u tijeku investicije u vrijednosti 950 milijuna kuna te da rade i na šest iznimno složenih projekata za koje će sufinanciranje tražiti iz europskih sredstava.

Od aktualnih projekta navela je da rade na dva projekta s Lukom Rijeka, na projektu zagrebačka obala i drugima, kao i na master planu za gradski i prigradski promet na zagrebačkom području.

U izjavama za novinare Suša je istaknula i da se proces restrukturiranja HŽ Infrastrukture nastavlja, dok je za tvrtku Pružne građevine rekla da ove godine planira smanjiti broj zaposlenih s 1.400 na njih oko 800, pri čemu je dodala da je oko 85 zaposlenih već uzelo otpremnine, a da su i otkrili i neadekvatne diplome za 20-ak radnika.

(Hina) xtam ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙