FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Vinkovcima nacionalna proslava Svjetskog dana lutkarstva

Autor: zdra
VINKOVCI, 21. ožujka 2015. (Hina) - Lutkarskom predstavom "Plesna haljina žutog maslačka" Sunčane Škrinjarić, u izvedbi Malog kazališta "Tintilinić" vinkovačkog Centra za predškolski odgoj, na trgu ispred Gradskog kazališta Joze Ivakića u Vinkovcima je u subotu održana nacionalna proslava Svjetskog dana lutkarstva, koji se tradicionalno obilježava na prvi dan proljeća.

Pročitane su i međunarodna i hrvatska poruka u povodu Svjetskog dana lutkarstva.

U hrvatskoj poruci, koju je ove godine napisala Antonija Bogner-Šaban, ističe se kako se 'na prvi dan proljeća kada prirodom počinju kolati sokovi probuđenih nada i javljaju se slike uzbudljivih prirodnih pojava, kao jamstvo civilizacijske i kulturne cjelovitosti Hrvatski centar UNIMA-e glasno i postojano izražava svoje čestitke, i vjeruje u uspješni nastavak dosadašnjih postignuća svjetskoga i budućnost nacionalnoga lutkarstva'.

„Lutkarstvo je apsolutno pozitivan kazališni izričaj jer spaja ljude, spaja umjetnike i otvara široke mogućnosti u kazališnom stvaralaštvu. Lutkarstvu prije svega pripada umjetnička, a tek onda pedagoška uloga. Unatoč napretku tehnologije, dječja kazališta i dalje ostaju nezamjenjiva kao medij koji djecu može vratiti izvornom načinu igranja i povezanošću s umjetničkim izričajem“, kazala je Jasmina Mesarić, predsjednica Hrvatskog centra UNIMA-e, u čijoj organizaciji se u Hrvatskoj i obilježava Svjetski dan kazališta.

Predstavi je prethodio mimohod sudionika obilježavanja Svjetskog dana lutkarstva koji su prošli vinkovačkim gradskm središtem noseći lutke.

Među lutkama su se posebice isticale lutke kineskog lutkarskog kazališta "Jinjiang Hand Puppet Art Protection" koje će večeras u vinkovačkom gradskom kazalištu odigrati predstavu "Četiri kineske priče", a gost je 20. vukovarskog lutkarskog proljeća - Lutkarskog proljeća u Vukovarsko-srijemskoj županije, koje će se održati od 22. do 28. rujna u gradovima i mjestima te županije.

(Hina) xzdra ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙