FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast CEIZ-a u siječnju na pozitivnu vrijednost, prvi put u posljednjih godinu i pol

Autor: dsta
ZAGREB, 16. ožujka 2015. (Hina) - Koincidentni ekonomski indikator CEIZ indeks u siječnju ove godine narastao je prvi put u posljednjih godinu i pol, na pozitivnu vrijednost, što ukazuje na blagu promjenu smjera, no za sigurniju potvrdu o stanju poslovnog ciklusa treba pričekati vrijednost za veljaču kako bi zaključili je li aktivnost hrvatskog gospodarstva odmaknula od stagnacije koja je obilježila prošlu godinu.

Ističu to iz Ekonomskog instituta Zagreb koji je na svojim mrežnim stranicama objavio kako je CEIZ indeks u siječnju ove godine zabilježio povećanje vrijednosti u iznosu od 0,11 indeksnih bodova u odnosu na prethodni mjesec te 0,94 indeksna boda u odnosu na isto razdoblje godine prije.

Pritom napominju kako je od listopada 2013. godine, kada je indeks zabilježio 14-godišnje dno, CEIZ indeks pokazivao trend rasta iako su njegove vrijednosti i dalje bile negativne. U siječnju ove godine indeks je narastao prvi put u posljednjih godinu i pol, te je iznosio 0,110486439, dok je zadnji put imao pozitivnu vrijednost u srpnju 2013.

"Premda su prethodni izračuni CEIZ-a za čitavu prošlu godinu imali oscilacijski karakter, upućujući na stagnaciju ekonomske aktivnosti, najnoviji podaci ukazuju na blagu promjenu smjera kretanja desezonirane vrijednosti BDP-a hrvatskog gospodarstva u prvom tromjesečju 2015. Za sigurniju potvrdu o stanju poslovnog ciklusa, treba pričekati objavu vrijednosti za veljaču kako bismo zaključili je li aktivnost hrvatskog gospodarstva odmaknula od stagnacije koja je obilježila prošlu godinu", navode analitičari EIZ-a.

Koincidentni ekonomski indikator - CEIZ indeks - mjesečni je složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb. Njegova je svrha pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istodobno s promjenama poslovnog ciklusa.

CEIZ indeks je jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija. Za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja. Dostupan je jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nosioci ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙