FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drugi međunarodni festival 'Okusi Mediteran' koncem svibnja u Šibeniku

Autor: jdev
ŠIBENIK, 9. ožujka 2015. (Hina) - Drugu godinu zaredom u Šibeniku će se krajem svibnja održati međunarodni festival "Okusi Mediteran", jedinstvena gastronomsko-kulturna manifestacija, ove godine organizirana u sklopu francuskog festivala Rendez-vous.

Najavili su to na konferenciji za novinare u ponedjeljek šibenski gradonačelnik Željko Burić, francuska veleposlanica u Hrvatskoj Michele Boccoz, izbornica festivala u Hrvatskoj 'Rendez-vousa' Alemka Lisinski te Ingrid Badurina Danielsson, ravnateljica festivala 'Okusi Mediteran'.

Cilj festivala koji će se održati 28. do 31. svibnja, promocija je mediteranske prehrane, kulture i tradicije, a ove godine poseban naglasak stavlja se na francusku gastronomiju. Kako je istaknuto, Hrvatsku će prvi put posjetiti tri svjetski poznata kuhara okrunjena Michelinovim zvjezdicama, što će doprinijeti promociji Hrvatske i Šibenika na svjetskoj kulturno-gastronomskoj sceni. San Degeimbre, Lionel Levy i Guillaume Sourrieu, tri svjetska gastronomska majstora okrunjena Michelinovim zvjezdicama, svoje će kulinarske vještine demonstrirati publici na ljetnoj pozornici Sv. Mihovila.

Gradonačelnik Burić istaknuo je kako to nije samo najava druge sezone 'Okusi Mediteran', već i priča o jednoj kulturno-gastronomskoj suradnji koja se između Hrvatske i Francuske odvija u Šibeniku.

Zahvaljujući prošlogodišnjem trudu na prvom festivalu kao i ozbiljnoj priči koja će se razvijati ove godine, Šibenik će postati središte povijesnih, kulturnih i gastronomskih zbivanja između dviju zemalja, kazao je Burić.

Veleposlanica Michele Boccoz je istaknula kako je festival 'Okusi Mediterana' nastavak uspješne priče koja je počela prije dvije godine predstavljanjem hrvatske kulture prilikom festivala 'Croatie, la voici' u Francuskoj.

Festival je od tada postao uzor mnogim sličnim manifestacijama, a Francuzima je poslužio da bolje upoznaju Hrvatsku, što se može vidjeti i povećanjem broja dolazaka francuskih turista u Hrvatsku, kazala je veleposlanica Boccoz.

Istaknula je kako Hrvatska i Francuska dijele istu želju za očuvanjem i predstavljanjem mediteranskog načina života, kulturnog nasljeđa, povijesti i gastronomije ostatku svijeta te da je upravo to jedan od glavnih motiva 'Okusa Mediterana' i snažne francuske potpore tom događaju.

Veći dio festivalskog programa održavat će se na ljetnoj pozornici tvrđave Sv. Mihovila, dok će u staroj gradskoj jezgri biti organizirana mediteranska tržnica s proizvodima lokalnih i stranih proizvođača.

Zajedno s Italijom, Španjolskom, Portugalom, Grčkom, Marokom i Ciprom, Hrvatska je uvrštena na UNESCO-ov popis zemalja čija je Mediteranska prehrana priznata kao nematerijalna kulturna baština čovječanstva.

U tom kontekstu, dugoročni ciljevi festivala 'Okusi Mediterana' u Šibeniku uključuju promicanje mediteranske kuhinje i očuvanje kulturne baštine, populariziranje mediteranske prehrane kao zdrave i dobre hrane i edukacija mlađih generacija te pružanje potpore malim proizvođačima kvalitetne hrane i tradicionalnoj poljoprivredi, što će doprinijeti regionalnom ekonomskom razvoju.

(Hina) xjdev yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙