FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Solarna energija mogla bi biti jeftinija od ugljena i plina do 2025. - istraživanje

Autor: ztre
ZAGREB, 24. veljače 2015. (Hina) - Solarna energija bit će jeftinija od ugljena i plina do 2025. u sunčanijim regijama EU-a, po novom istraživanju jednog njemačkog instituta objavljenom u utorak.

Institut Fraunhofer za solarne energetske sustave napominje ipak da visoke premije za rizik i loša zakonska regulativa mogu povećati troškove elektrana za 50 posto.

Cijena proizvodnje solarne energije u središnjoj i južnoj Europi past će na između 0,04 i 0,06 eura po kWh do 2025., pokazalo je istraživanje koje je naružila nevladina organizacije Agora Energiewende. Ono procjenjuje također da će troškovi pasti na između dva do četiri eurocenta do 2050.

Podaci se temelje na "konzervativnim procjenama" mogućeg tehnološkog napretka u solarnoj energetici i ne uzimaju u obzir velike inovacije koje bi mogle pojeftiniti struju.

Velike solarne elektrane u Njemačkoj trenutačno isporučuju struju za manje od devet eurocenti. Po izvješću, struja iz novih elektrana na ugljen i plin stoji između pet i deset eurocenti po kWh, a iz nuklearnih elektrana 11 eurocenti, prenosi EurActiv.

To znači da bi solarna energija mogla imati važnu ulogu u smanjenju energetske ovisnosti i ostvarenju europskih klimatskih ciljeva, ističe Agora.

"Istraživanje pokazuje da solarna energija postaje jeftinija mnogo brže nego što je većina stručnjaka predviđala i da će se to nastaviti", rekao je Patrick Graichen, direktor Agore. "Planove za buduće energetske sustave trebalo bi prema tome revidirati u cijelom svijetu. Za sada, većina ih predviđa samo mali udjel solarne energije."

No, visoke premije za rizik i loša zakonska regulativa mogu povećati troškove solarnih elektrana za 50 posto, upozorava se u izvješću.

"Povoljni uvjeti financiranja i stabilni zakonski okviri prema tome ključni su uvjeti za jeftinu, čistu solarnu energiju. Kreatori politika moraju stvoriti i održavati takve uvjete", rekao je.

Istraživanje je objavljeno dan prije objave Komisijinog prijedloga Okvirne strategije za uspostavu energetske unije, koja bi EU trebala učiniti otpornijom na moguće prekide isporuke energije, povećati konkurentnost i sniziti cijene energije za potrošače.

(Hina) xzt ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙