FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Filmom "Bijesne bakice" otvoren ZagrebDox

Autor: agrb
ZAGREB, 22. veljače 2015. (Hina) - Dokumentarni film "Bijesne bakice", o dvije devedesetgodišnjakinje koje u razgovorima s raznim ljudima, od beskućnika do tajkuna s Wall Streeta, pokušavaju pronaći odgovor na pitanje je li uistinu nužan ekonomski rast i kuda sve to vodi, otvorio je u nedjelju jedanaesto izdanje međunarodnog festivala ZagrebDox.

Bit će ovo dobar, opušten i zanimljiv festival koji će dostojno uvesti Zagreb u drugo desetljeće njegova života, on u Zagreb dovodi drugačije dokumentarne filmove od onih kakvi su se nekada snimali, a nadamo se da time potiče nove ideje i autore, rekao je direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski na otvorenju u kinu Cineplexx Centra Kaptol. Susret svjetskog, regionalnog i hrvatskog filma uvijek je bila važna nit vodilja za festival, dodao je.

Po njegovim riječima, festival je u proteklih deset godina veliku pozornost davao razvijanju dijaloga kojega, ustvrdio je, u ovoj zemlji još nedostaje, a s tim ciljem ove je godine uveo dokumentarističku platformu ZagrebDoXXL, putem koje će se sveobuhvatnije istraživati različite teme i autori.

Otvorivši festival, zamjenik pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Tedi Lušetić, zahvalio je što festival omogućuje da se u Zagrebu prati recentna svjetska produkcija dokumentarnog filma, a ove godine osobito veseli veliki broj hrvatskih autora. Festival ćemo podupirati i dalje, on je zasigurno i jedna od manifestacija koja doprinosi Zagrebu u njegovoj kandidaturi za europsku prijestolnicu kulture 2020., koja se priprema ovih dana, istaknuo je.

ZagrebDox će do 1. ožujka prikazati oko 150 nagrađivanih filmova u 16 programa, među kojima su i dva nova, "Triler Dox" i "Blistok". Prvi donosi dokumentarce napravljene poput igranofilmskih trilera snimljenih u popularnom skandinavskom stilu, a drugi se bavi temom Bliskog istoka, njegovim odnosom s ostatkom svijeta i svakodnevnim tamošnjim problemima.

Za nagrade u međunarodnoj konkurenciji natjecat će se, među ostalima, kandidat za Oskara, britanski film "Virunga"; pobjednički film IDFA-e "O ljudima i ratu"; pobjednik DOK Leipziga, francuski film "Pravila igre", 15-minutni nizozemski film "Olupina" , dokumentarna melodrama "Besani u New Yorku", a u regionalnoj konkurenciji austrijski "U podrumu", talijanski "S mladenkine strane", te mađarski "Kainova djeca".

Velik je broj i domaćih filmova na festivalu, njih 36, od kojih će se premijerno prikazati filmovi Vlatke Vorkapić, Hrvoja Mabića, Eve Kraljević, Damira Čučića, Nevena Hitreca Igora Bezinovića, Mladena Ćapina, Igora Husaka i Davora Kanjira.

Uz tradicionalne programe Biografski Dox, Majstori Doxa, Happy Dox, Glazbeni globus, publici je tradicionalno atraktivan Kontroverzni Dox, koji ove godine donosi i teme vezane uz domaći politički prostor. Njemački televizijski dokumentarac "Titovi odredi smrti" prati događanja oko suđenja Josipu Perkoviću i likvidacije hrvatskih emigranata u Njemačkoj, uz poseban naglasak na ubojstvo Stjepana Đurekovića. Nakon projekcije održat će se razgovor s autorima Philippom Grüllom i Frankom Hofmannom pod nazivom "Udba nam je sudba?".

Isti program prikazuje i film "Srpski odvjetnik" Aleksandra Nikolića, o Marku Sladojeviću, jednoj od ključnih osoba odvjetničkog tima Radovana Karadžića, koji preispituje vlastitu ulogu u suđenju, stavove prema ratu i krivnji. Najavljen je i dolazak redatelja te glavnog protagonista tog filma na festival.

Uoči prve ovogodišnje projekcije prikazan je video pozdrav redatelja "Bijesnih bakica" Havarda Bustnesa, koji je iz sniježne Norveške zagrebačkoj publici poručio da je počašćen što je njegov film odabran za otvorenje ZagrebDoxa i žao mu je što nije mogao doći na festival. Za kraj filma priređena je i video poruka dviju 'bijesnih bakica'.

Festival ove godine ima rekordan broj gostiju, njih 150, a među njima se ističe jedna od najcjenjenijih svjetskih dokumentaristica Kim Longinotto, koja dolazi s dva najnovija ostvarenja, "Snovolovka", za koji je nagrađena za režiju na nedavno završenom festivalu u Sundanceu i "Ljubav je sve: 100 godina ljubavi i udvaranja na filmu". Nakon projekcije "Snovolovke", u utorak, 24. veljače održat će se moderirani razgovor s autoricom.

(Hina) xagrb yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙