FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Akcija protiv uzgoja životinja radi krzna u subotu na Trgu bana Jelačića

Autor: dber
ZAGREB, 18. veljače 2015. (Hina) - U Hrvatskoj i brojnim drugim EU državama stoji zakonska zabrana uzgoja životinja zbog krzna, no krzno se i dalje uvozi i prodaje kao dio odjevnih artikala, obuće, modnih dodataka i sličnih proizvoda pa iz udruge Prijatelji životinja svojom novom akcijom "Znate li što odijevate?" na zagrebačkom Trgu bana Jelačića 21. veljače žele povećati informiranost kupaca o proizvodima koje kupuju.

"Istraživanja provedena u državama diljem Europe jasno pokazuju da se sve više građana protivi iskorištavanju životinja radi krzna, što rezultira i zakonskim zabranama uzgoja", naglašavaju iz Prijatelja životinja zadovoljni što je, uz Veliku Britaniju, Nizozemsku, Austriju, Njemačku, Bosnu i Hercegovinu, Švicarsku te Sloveniju i Hrvatska 2007. zabranila uzgoj životinja radi krzna, a udruge i pojedinci ustraju u kampanjama za zabranu u preostalim državama.

Tako je, napominju, nedavno u valonskom parlamentu u Belgiji zabrana izglasana jednoglasno, što ne čudi jer je čak 86 posto anketiranih Belgijanaca sklono zabrani uzgoja životinja radi krzna.

Zagrebački Prijatelji životinja će tijekom subotnjeg okupljanja i performansa od 11 sati na Trgu bana Jelačića simbolično imati na sebi krvave zavoje te informirati građane i pozvati ih na pažljiv odabir prilikom kupnje, kako ne bi i sami nosili komadić krzna nekog oderanog psa, mačke ili druge životinje, a time i komadić njihove nezamislive boli i patnje.

"Industrija krzna odgovorna je za smrt više od 50 milijuna životinja. Lisice, rakune, kuniće, činčile, kunopse, vjeverice, kanadske kune, mačke i pse drže cijeli njihov kratki život zatočenima u malenim kavezima te ih potom muče i ubijaju na iznimno okrutne načine. Nekima, poput kunopasa, krzna deru naživo,

dok su potpuno svjesni i u agoniji od boli i straha", upozoravaju iz Prijatelja životinja.

U današnje vrijeme, ističu, većina pojedinaca smatra potpuno nepotrebnim i čak neukusnim obući kaput ili jaknu od životinjskoga krzna. "Ne postoji nikakav praktičan ili estetski razlog kojim bi se to moglo opravdati kad postoje brojne druge ekološki i etički prihvatljivije opcije. Krzno proizvedeno od neživotinjskih materijala vizualno je privlačno i toplo, znatno smanjuje zagađenje okoliša, a njegovom kupnjom podržava se suosjećan odabir iza kojeg ne stoje patnja i ubijanje", naglašavaju Prijatelji životinja.

"Dok će danas rijetko tko svjesno i ciljano kupiti jaknu ili kaput od životinjskoga krzna, mnogi zaboravljaju na velik broj detalja i modnih dodataka za koje se naveliko koristi krzno - krzneni detalji na kapuljačama jakni, rukavicama, čizmama i sličnim artiklima danas predstavljaju iznimno velik dio

profita unutar prodaje krzna. No, iza toga stoji jednaka količina patnje. Bez obzira na to završile kao jakne ili pak umjetne trepavice, nerčevi i druge životinje će jednako propatiti te proživjeti jednaku bol i smrt", upozoravaju Prijatelji životinja te pozivaju građane "zato što i malo krzna jednako boli" da podrže njihovu akciju te se pridruže osudi ubijanja životinja zbog njihova krzna.

(Hina) xbdj yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙