FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Deveti DORF otvara "Morphine: Putovanje iz snova"

Autor: zdra
VINKOVCI, 16. veljače 2015. (Hina) - Deveti Festival dokumentarnog rock filma (DORF) koji će se održati od 12. do 15. ožujka u Vinkovcima, Vukovaru i Osijeku počet će europskom premijerom američkog filma redatelja Marka Shumana "Morphine: Putovanje snova" o američkom alternativnom rock bendu Morphine, potvrdio je umjetnički direktor i osnivač toga jedinstvenog festivala u Hrvatskoj Toni Šarić najavivši niz kvalitetnih filmskih ostvarenja koje nudi ovogodišnji DORF.

U sklopu ovogodišnjeg DORF-a, koji organizira vinkovačka Udruga ljubitelja filma "Rare", bit će prikazano ukupno 29 filmova iz 12 zemalja raspoređenih u tri programa - regionalni, međunarodni i Tajna povjest rocka, a projekcije će se održavati u vinkovačkom Gradskom kazalištu "Joza Ivakić" i Centru znanja, osječkom Kinu Urania te vukovarskom CineStaru u trgovačkom centru "Golubica Mall".

"Od 29 filmova njih 18 bit će u Hrvatskoj premijerno prikazano i na tu smo činjenicu iznimno ponosni", kaže Toni Šarić, posebno izdvojivši film "Morphine: Putovanje snova" koji će na DORF-u imati i europsku premijeru i čiji će redatelj biti gost festivala.

"Riječ je o odličnom filmu o iznimnom američkom bendu. U filmu pratimo cijelu kronologiju iz perspektive članova banda i suradnika sjajnim raritetnim arhivskim snimcima, te kroz dnevnike koje je na turneji vodio briljantni saksofonist Dana Colley", navodi.

U međunarodnom programu, u kojem će posjetitelji vidjeti deset filmskih ostvarenja, Šarić izdvaja hrvatske premijere filmova "Naš vinil ima težinu" Jeffa Broadwaya (SAD) o kultnoj Stones Throw Records – hip hop izdavačkoj kući koja objavila neke od najvažnijih hip hop albuma (Madlib, Questlove, Talib Kweli...), te "Zapravo, Johnny Moped" Freda Burnsa (Velika Britanija) o legendarnom punk rockeru, jedan od najboljih suvremenih dokumentarnih filmova o britanskom punk rocku.

"U regionalnoj selekciji bit će prikazano 14 filmova, od kojih bi trebalo izdvojiti film 'Izgubljeno dugme' o Goranu Ipi Ivandiću, legendarnom bubnjaru Bijelog dugmeta autora Renata Tonkovića, Marija Vukadina i Roberta Bubala. To je film kojim će se ovogodišnji DORF i zatvoriti, a projekciji će biti nazočna i sva trojica autora", kaže Šarić navodeći kako su zanimljivi sugovornici, te nikad do sada viđene fotografije i snimci više nego dobar razlog zbog kojeg "Izgubljeno dugme" ne bi trebalo propustiti. Kao niti hrvatski film "Lijepa umjetnost zrcaljena" autora Tome Bačića i Corrine Enquist o aferi iz 1987. godine u svezi plakata za "Štafetu mladosti" koji je dizajnirala skupina mladih slovenskih dizajnera okupljenih u "Novi kolektivizem", da bi se naknadno otkrilo kako je riječ o plagijatu jednog nacističkog plakata.

Po Šarićevim riječima, posebna zanimljivost je premijerno hrvatsko predstavljanje makedonskog projekta "Re:Volt", koji su prije pet godina u Skopju pokrenuli Gjorgji Janevski i Flora Pitrolo. Film će biti emitiran uz glazbenu pratnju Dječaka iz Vode, mladog autora iz Brčkog (BiH) pravim imenom Edin Džambić koji će nakon projekcije održati i koncert u vinkovačkom Centru znanja.

U selekciji Tajna povijest rocka ove godine bit će prikazano pet filmova, od kojih posebice treba spomentui "Scarce – Dani poput ovih" Sally Irvine (Velika Britanija) o istoimenom indie-rock bandu koji je početkom 90-ih zabljesnuo na indie sceni, te "Blaga Long Gone Johna" Gregga Gibbsa (SAD) o Long Gone Johnu, neobičnom kolekcionaru i vlasniku kultne neovisne etikete SFTRI za koju su objavljivali "White Stripes", "Turbonegro" i brojni drugi.

Novost ovogodišnjeg DORF-a su skrivene projekcije pod nazivom "Pronađi DORF u centru grada". Organizirane su naime dvije ekskluzivne projekcije filmova 11. i 13.ožujka na nepoznatim lokacijama u centru Vinkovaca na kojima će biti prikazani filmovi "Pannonian Challenge" autora Vedrane Pribačić i Kristijana Mrkocija (Hrvatska), dokumentirana priča o prvih 15 godina osječkog natjecanja ekstremnih sportova te "Bising/Noise Indonesia" Adythia Utame (Indonezija) o eksperimentalnoj i noise sceni u Indoneziji, otkriva Toni Šarić.

Nagrada za životno djelo na 9. DORF-u bit će dodijeljena Zdenku Franjiću, prvom nezavisnom glazbenom izdavaču u Hrvatskoj i vlasniku izdavačke kuće "Slušaj najglasnije!", nekadašnjem pjevaču grupe "Loši dečki", prodavaču CD-a i nakladniku čije je ime sinonim za nezavisnu glazbenu scenu u Hrvatskoj. O najboljem filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će prosudbena komisija u kojoj će se nalaziti Dušan Moravec, Lada Furlan-Zaborac i Krešimir Blažević. Treću godinu zaredom DORF će u suradnji s Klasik TV iz Zagreba dodijeliti nagradu za najbolji scenarij glazbenog filma za koji je natječaj bio otvoren do 15. veljače.

(Hina) xzdra ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙