FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na riječkom Tehničkom fakultetu predstavljena tehnologija solarnog hlađenja

Autor: dsil
RIJEKA, 11. veljače 2015. (Hina) - Na ričekom Tehničkom fakultetu u srijedu je predstavljena tehnologija 'solarnog hlađenja', sa ciljem poboljšanja energetske učinkovitosti te promidžbi solarnih i rashladnih tehnologija kao cjelovitih rashladnih sustava zgrada, izvijestili su iz Primorsko-goranske županije koja je, uz fondove EU, djelomice financirala projekt.

Predstavljanje je upriličeno u Laboratoriju za klimatizaciji, a osim hlađenja laboratorija, grijanja vode za potrošnju i vode u krugovima unutar laboratorija, te mogućnosti hlađenja i grijanja ureda u razdobljima kada laboratorij ne radi, tehnologija hlađenja pomoću sunca će se također koristiti u velikoj mjeri za obrazovne i istraživačke svrhe, navedeno je tijekom predstavljanja kojem su nazočili primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, direktor regionalne energetske agencije REA Kvarner Darko Jardas, dekan Tehničkog fakulteta Goran Turkalj i drugi.

Riječ je o jednoj od tri takve instalacije u Hrvatskoj, i jedinoj koja koristi tehnologiju amonijaka i vode.

"Ovo je dobar primjer kako se studenti Tehničkog fakulteta mogu educirati u praksi i pratiti rad ovakvog sustava koji radi na principu amonijak/voda. Naša županija zajedno sa Tehničkim fakultetom može biti promotor kako bi bili u mnogim stvarima prvi u Hrvatskoj, kao što je i ovaj sustav", rekao je župan Komadina.

"Ovaj sustav radi na principu amonijak/voda, koji uz sustav litij/bromit čini zapravo dva jedina sustava u svijetu koji djeluju na ovaj način. Ova dva sustava mjerit ćemo i pratiti nakon završetka europskog projekta i odbrati onaj koji najviše odgovara komercijalnom tržištu. Na ovom projektu sudjeluje šest partnera, a cijena cijelog projekta iznosi oko 2,2 milijuna eura," rekao je direktor REA Kvarner Jardas.

Cijena instalacije sustava je više od 600.000 kuna, a ta su sredstva dobivena iz EU fondova, dok je Primorsko-goranska županija financirala nadzor projekta s oko 110.000 kuna.

(Hina) xdsil ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙