FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Peking zadovoljan razvojem kinesko-hrvatske suradnje, veleposlanica

Autor: rtom
ZAGREB, 7. veljače 2015. (Hina) - Kineska veleposlanica Deng Ying izrazila je u subotu navečer u Zagrebu na proslavi upriličenoj u povodu kineske Nove godine zadovoljstvo razvojem suradnje između Kine i Hrvatske, poglavito na političkom, gospodarskom i kulturnom planu.

"Jako sam zadovoljna prijateljskom suradnjom između dvije zemlje, kazala je Deng uoči svečanosti u koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" u povodu ulaska u godinu Koze prema kineskom kalendaru, ali i u povodu potpisivanja 10. godišnjice partnerstva o suradnji između dvije zemlje.

Prema njezinim riječima politička suradnja između Hrvatske i Kine odlična je, a to potvrđuju brojni posjeti visokih kineskih dužnosnika Zagrebu dok je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko prošle godine posjetio Kinu.

"Gospodarska suradnja također jača, a 2014. kineska tvrtka CNBM International Engineering Co. potpisala je s Lukom Ploče 30 milijuna vrijedan ugovor o izgradnji i opremanju terminala za rasute terete", istaknula je Deng.

Inače, u razdoblju od 2003. do 2009., Hrvatska je bila najveći vanjskotrgovinski partner Kine na području jugoistočne Europe, no gospodarskim odnosima sada treba dati novi dodatni poticaj.

Obujam trgovinske razmjene za 2013. između Kine i Hrvatske iznosio je milijardu i 495 milijuna američkih dolara, što je bio rast od 8,8 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Kineska veleposlanica također je kazala da u Kini vlada i sve veće zanimanje za ovaj dio Europe te je prošle godine Hrvatsku posjetilo preko 53.000 kineskih turista.

Veleposlanica Deng rekla je također da jača suradnja u obrazovanju pa je tako u 2014. stipendije za kineska sveučilišta dobilo 28 hrvatskih studenata.

Proslava kineske nove godine upriličena je uz poseban akrobatski, operni i plesni nastup trupe Dalian koja je dobitnik više od 200 domaćih i međunarodnih nagrada.

(Hina) xvk yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙