FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren 11. međunarodni pčelarski sajam

Autor: ggaz
BJELOVAR, 7. veljače 2015. (Hina) - Na sajamskom prostoru Gudovac kod Bjelovar u subotu je otvoren 11. međunarodni pčelarski sajam koji je okupio 150 izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Najveći specijalizirani sajam za pčelare u regiji otvorio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina naglasivši odličnu suradnju s Hrvatskim pčelarskim savezom na provođenju Nacionalnog pčelarskog programa 2014. - 2016. godine i povlačenju novaca iz fondova Europske unije.

"Na raspolaganju imamo 16 milijuna kuna, od toga 8 milijuna kuna koje nam dolaze iz EU fondova i koje smo iskoristili u stopostotnom iznosu. Volio bih da to kritičari prime na znanje i prestanu licitirati s krivim brojkama i kritikama kako loše koristimo sredstva koja su nam na raspolaganju u Europskoj uniji", rekao je Jakovina.

Kritike HDZ-a nazvao je licemjernim jer je, kako je naglasio, od 2010. i 2011. godine imala korištenje samo 1,7 posto.

"Slušamo puno neargumentiranih kritika kako loše koristimo sredstva koja su nam na raspolaganju u Europskoj uniji. Podaci od preko 80 posto iskorištenja u IPARD-u to demantiraju. Ministarstvo poljoprivrede je kroz sve programe koje nam stoje na raspolaganju povuklo preko 120 milijuna eura u prošloj godini", istaknuo je Jakovina.

Na Međunarodnom pčelarskom sajmu osim meda i pčelinjih proizvoda izložena je pčelarska oprema, a priređen je i niz edukativnih predavanja.

"Sajam je prilika je za druženje proizvođača meda i proizvoda od meda s potencijalnim poslovnim partnerima. Razmjena iskustava i dobrih poslovnih praksi iznimno je važna za ovaj sektor pogotovo u lošim sezonama kakva je bila prošla. Zbog izuzetno loših klimatskih uvjeta prošle godine proizvedeno je tek 10 posto godišnje proizvodnje", rekao je predsjednik Hrvatskog pčelarskog sajma Vladimir Bilek.

U Hrvatskoj registrirano je 11.500 pčelara i 560.631 pčelinja zajednica koji godišnje proizvedu oko sedam tisuća tona meda.

(Hina) xggaz ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙