FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Organizatori OI 2016. zabrinuti zbog zagađenosti zaljeva

Autor: dlug
RIO DE JANEIRO, 5. veljače 2015. (Hina) - Organizatori Olimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016. godine zabrinuti su zbog zagađenosti oceana u zaljevu Guanabara gdje će biti održana natjecanja u jedrenju.

Blizu 50 posto otpadnih voda iz kanalizacije, te više od 40 posto smeća koje proizvede 10 milijuna stanovnika Rija završi u zaljevu. Brazilski dužnosnici su prošlog mjeseca priznali kako će teško smanjiti zagađenost vode za planiranih 80 posto do početka OI u kolovozu iduće godine.

Dodatan problem predstavlja podatak kako su stručnjaci iz tamošnjeg mikrobiološkog instituta otkrili u tim vodama superbakteriju koja može izazvati urinarne tegobe, upalu pluća i trbušnu infekciju, a otporna je gotovo na sve antibiotike.

Bakterija je pronađena na tri lokacije u gradu i u rijeci Carioca, koja prolazi kroz grad u ulijeva se u ocean pokraj plaže Flamengo, koja je tik uz Marinu da Gloria, gdje je olimpijska jedriličarska baza.

"Osim otpadnih voda veliki problem predstavlja smeće koje ljudi bacaju u zaljev. Međutim, vjerujem kako će se zagađenost vode u zaljevu riješiti do početka OI," kazao je direktor komunikacija OI Mario Andrada.

"Rio u 21. stoljeću ima sustav kanalizacije iz 18. stoljeća. Pretvorili smo rijeku Cariocu u kanalizacijski odvod i stvarno ne bi bilo čudno da se netko od sportaša opasno razboli," kazao je biolog Mario Moscatelli.

(Hina) xdl ydl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙