FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba Sebastijana Vojvode u Galeriji Forum

Autor: agrb
ZAGREB, 3. veljače 2015. (Hina) - Izložba "Topologije" Sebastijana Vojvode, sa slikama nastajalima u proteklih desetak godina, otvara se u utorak u zagrebačkoj Galeriji Forum, što je prvo predstavljanje tog pulskog umjetnika pred zagrebačkom publikom.

"Na prvi pogled, slike Sebastijana Vojvode doimaju se kao inačice geometrijske apstrakcije, one povijesnog modernizma ili postmodernog neo geo idioma. No pažljivom opservacijom zaključit ćemo da je riječ o nekoj vrsti mimetičkog, predstavljačkog pristupa, prikazu geometrijskih makro i mikro struktura/tekstura koje nas okružuju, bilo da je riječ o tlocrtima povijesne reprezentativne arhitekture, kuće, ureda, ili pak geometrije ustroja suvremenih aparata, čipova, ikonografije videoigara, virtualno generiranih slika", ističe se u najavi izložbe.

Vojvoda stvara hibridna likovna polja u kojima obuhvaća elemente iz povijesti umjetnosti i arhitekture te artificijelni pejzaž 21. stoljeća, "uključujući refleksiju i kritiku 'ljudske opsjednutosti geometrijom', odnosno, relaciju između geometrije i društva".

Naglašavajući kontrast između klasičnog slikarstva, ulja ili akrilika na platnu i ikonografije koju, uz ostalo, obilježava suvremena tehnologija, autor postiže produktivnu napetost i intrigantnost svojih artefakata, dodaje se.

Izložene slike su formata 50 x 50 cm, a postavljene su samostalno i u grupama tvoreći kompleksne modularne mreže, a tu su i dva objekta u obliku oslikanih kubusa čije su stranice slike istih dimenzija.

Sebastijan Vojvoda (Pula, 1976.) studirao je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, a nastavlja na Akademiji u Ljubljani, na slikarskom odjelu, u klasi profesorice Metke Krašovec. Diplomirao je 2006. kod profesora Zmage Jeraja i Boruta Vogelnika, a poslijediplomski studij završava 2012.

Sudjelovao je na različitim umjetničkim projektima kao dizajner, fotograf i filmski snimatelj te izlagao na više samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi i radi u Poreču, gdje je zaposlen kao kustos i voditelj likovne djelatnosti na Pučkom otvorenom učilištu.

Njegova izložba u Galeriji Forum bit će otvorena do 28. veljače.

(Hina) xagrb ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙