FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Interes izvoznika pomaknut s regije na EU

Autor: dduk
ZAGREB, 2. veljače 2015. (Hina) - Hrvatski izvoznici tijekom nekoliko proteklih godina pomakli su težište svoga interesa sa susjednih zemalja i zemalja CEFTA-a na zemlje Europske unije, a posebno se ističe njihov pojačan interes za tržišta zemalja Višegradske skupine, pokazuje u ponedjeljak predstavljena analiza Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Analiza izvoznih preferencija članica HGK pokazuje da jača interes izvoznika za Mađarsku, Češku, Slovačku i Poljsku, kao i za druge zemlje EU-a, a slabi za zemlje regije, izvijestila je na današnjem susretu s novinarima pomoćnica direktora Sektora za međunarodne odnose HGK Silva Stipić Kobali.

Prema anketi koju je taj sektor proveo unutar nove usluge Komore "Poduzetnik-izvoznik", napoželjnije izvozne destinacije su Njemačka, Austrija, Italija i Rusija, a slijede Mađarska, Slovenija, Francuska, Poljska, Češka i Srbija.

Više interesa, ali i hrabrosti za značajnije izvozne iskorake pokazuju velike tvrtke, dok su male suzdržanije i drže se domaćeg terena, kažu u Komori. Dodaju kako njihova iskustva pokazuju da oni koji namjeravaju izvoziti, od HGK najviše traže pomoć u uspostavi inicijalnih kontakata sa stranim partnerima te u promociji proizvoda.

Upravo te usluge dio su paketa koji je na raspolaganju izvoznicima unutar nove usluge HGK "Poduzetnik-izvoznik" kojom Komora nudi još i identifikaciju najpovoljnijih tržišta za pojedine proizvode, izvoznicima predlaže potencijalne partnere i pruža informacije o gospodarsko-političkoj situaciji na pojednim tržištima te o natječajima i javnim nabavama na kojima mogu sudjelovati.

Potpredsjednik HGK za međunarodne poslove Domagoj Juričić naveo je kako je "Poduzetnik-izvoznik" u samo mjesec dana postala najtraženija komorska usluga najavljujući da nije riječ o jednokratnom projektu nego kontinuiranom naporu pomoći izvoznicima.

Komentirajući slab izvozni interes malih tvrtki, ocijenio je da možda nedostaju poticajne politike koje bi umanjile rizike njihova inozemnog angažmana. Ujedno je, u svjetlu jačanja interesa izvoznika za zemlje Višegradske skupine (Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska), izvijestio kako je u planu summit komora iz tih zemalja.

Na pitanje očekuje li nastavak pozitivnih izvoznih trendova, rekao je da se može očekivati lagani oporavak izvoza, ali i upozorio da se u izvoz knjiži i ono što se ne bi trebalo, a to je izvoz europskih robe kroz Hrvatsku u treće zemlje, primjerice kroz hrvatske luke.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙